Dries Criel: Freedom of Movement

Als jonge dertiger veroverde juwelenontwerper Dries Criel al de hotspots van mode en glamour op onze aardbol. Hij mag enkele celebrities van wereldformaat tot zijn fans rekenen. “Niet te veel over nadenken…” zegt hij daarover. “Inspiratie, creativiteit en spontaniteit moeten alle ruimte krijgen”.

Zijn creaties zijn de uitgesproken verpersoonlijking van zijn affiniteit met esthetiek. Ze verbinden zijn liefde voor klassieke dans en de passie voor juwelen. Een toekomst als professionele danser moest hij helaas op jeugdige leeftijd opgeven, maar het vuur voor die kunstvorm brandt nog steeds fel. Via vakantiewerk kwam hij terecht in het universum van de Antwerpse diamantwereld, wat op hem een diepe indruk maakte. Voor Dries Criel vormde dit de aanzet om zijn aanvoelen van juwelen vorm te geven en een eigen identiteit te verlenen.

Klassieke dans, Cleopatra en meer

Dans als kunstvorm blijft voor Dries Criel een onuitputtelijk bron van inspiratie. Elk stuk uit zijn collecties refereert er op één of andere manier naar: “Het architectonische en de vormentaal van armen en benen in de dans beroeren me telkens weer opnieuw”. Maar ook een gezonde obsessie voor de Egyptische cultuur zit verweven in zijn creaties. “Geen enkele andere cultuur evenaart in mijn aanvoelen deze van het oude Egypte” zo verwoordt Dries Criel het. “Ik wil de Cleopatra in de drager van mijn juwelen naar boven halen”. Nog meer invloeden uit Afrika stromen in zijn creatieve doen, vooral omwille van de kleurenrijkom in Marokko, heel specifiek de markten van Marrakesh. Elke collectie vertrekt vanuit moodboard, niet vanuit schetsen. Zijn meest recente creaties zijn sterk beïnvloed door inspirerende personen die zijn pad kruisten, zoals bijvoorbeeld balletdanser Roedolf Noerejev. Hij heeft er een afkeer van dat zijn creaties als ‘unisex’ worden bestempeld: “ Een holle term. Wie zich aangetrokken voelt draagt het gewoon; maakt niet uit of het een vrouw of een man is”.

Hij lust de wereld, de wereld lust hem

De juwelen van Dries Criel zijn vertegenwoordigd in de beste zaken van New York, L.A., Londen… “Winkels vinden is een proces dat veel moeite en tijd kost,” zo zegt hij daarover. “De look & feel van mijn eerder als niche te beschouwen creaties trekken vooral de aandacht in de USA. Amerika houdt van ‘anders’ en heeft weinig of geen banden met de traditionele opvattingen over juwelen, noch over materialen en materiaalcombinaties. In de States is er gewoon meer animo rond ‘andere’ juwelen”. Maar er zijn ook verschillen: zo reageerde Los Angeles veel enthousiaster en spontaan dan bijvoorbeeld New York. “Europa heeft tijd nodig om aan ‘iets anders’ te wennen,…” merkt Dries Criel op. Celebrities zijn ambassadeurs voor een designer. “Ze worden zeker niet omgekocht met gifts of goody bags!” stelt Dries Criel meteen scherp. “Net als het vinden van geschikte winkels is het een proces waarbij de juiste contacten deuren kunnen openen”. Maar vele sterren ontdekten hem zelf, zoals zangeres en actrice Dua Lipa. Bij Beyoncé was het haar stylist die steeds op zoek is naar trendy modedesigners. “Beyoncé is gewoon universeel en geniet wereldwijd aanzien”.

Is er nog ruimte naast juwelen?

In zijn vrije tijd is Dries Criel graag met zijn lichaam bezig: “Yoga en Pilates zijn voor mij dagelijkse kost”. Hij reist veel, zowel zakelijk als privé. “De komende 10 jaar wil ik geen enkele bestemming dubbel aandoen, met uitzondering van Marrakesh, waar ik toch een aantal maal per jaar neerstrijk,” zo vertelt hij over zijn selectieve zijn reiskoorts. “Dit jaar gaat het een eerste keer naar China. De hele wereld is mijn reisdoel om er culturen te ontdekken en er inspiratie uit te halen”. Creatievelingen zijn vaak ook keukenpieten, maar Dries Criel kookt absoluut niet. “Ik heb geen ambitie op dat vlak, heb zelfs geen kookgerei in huis en mijn vrienden weten dat ook.” Hij heeft ook al anderhalf jaar afstand genomen van alcohol. Dries Criel kan niet stilzitten en heeft veel projecten in de pipeline. Toch zal hij zich niet zomaar aan alles wagen. “Horloges zijn bijvoorbeeld een specialiteit op zich en ik kan me niet verzoenen met half werk. Als ik ergens aan begin, dan doe ik dat voluit!”.

Meer info : driescriel.com