Een kijkje binnen de toonaangevende vakschool voor goudsmederij
Bij de Vakschool Schoonhoven in Nederland duiken studenten de wereld in van goud, zilver en edelstenen. De kracht van ambacht, dat is waar het om draait. Vakmanschap en creativiteit vormen de onmisbare ingrediënten om emoties in sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen te vervatten. We kijken binnen bij de vakschool waar de goudsmeden, zilversmeden, juweliers en uurwerkmakers van morgen hun opleiding krijgen.
Handmade is happiness
Een befaamde quote stelt dat happiness handmade is. Bij Vakschool Schoonhoven is handmade echter ook happiness. De kleine school vormt een hechte gemeenschap waar iedereen elkaar kent en elke student zich ten volle kan ontwikkelen en ontplooien. Naast techniek heb je als goudsmid namelijk ideeën nodig. Docenten leren hoe je deze ideeën omzet in juwelen en welke materialen je daarvoor best gebruikt. Dat kan goud, maar ook zilver of kunststof zijn. Een belangrijk onderdeel van de opleiding tot goudsmid is leren hoe je jezelf onderscheidt. Hoe je je een sieraad eigen maakt. Hoe je je stempel op iets drukt.
Het ontwikkelen van een eigen sieradenstijl
“We leren studenten vooral een eigen stijl te ontwikkelen. Of hoe ze een stijl kunnen ontwikkelen. Hierin begeleiden we liever dan dat we daarin sturen,” stelt Bart de Kruijf die les geeft op de vakschool. Als goudsmid of juwelier leer je sieraden ontwerpen, maar ben je net zo goed bezig met emotie. De focus ligt bij de studenten van Vakschool Schoonhoven dan ook op het vinden van eigenheid. Zodat ze die nadien kunnen omzetten in vormen, kleuren en structuur. De materialen die de studenten daarvoor gebruiken, kopen ze zelf aan. De sieraden die ze met het zilver, goud of de edelstenen maken, zijn van de studenten zelf. Die krijgen ze na beoordeling van de docenten steeds terug.
Techniek en creativiteit gaan hand in hand
Vakschool Schoonhoven biedt verschillende opleidingen aan. Zo kunnen studenten kiezen voor een opleiding goudsmid, zilversmid, juwelier of uurwerktechniek. Een student uurwerktechniek zal heel gedetailleerd leren werken, terwijl een juwelier klaargestoomd wordt om commercieel te denken, om emotie over te brengen op de klant en oog te hebben voor de nieuwste trends. In de opleidingen goudsmid en zilversmid komt dan weer veel creativiteit kijken.
Praktijk en theorie gaan bij elke opleiding hand in hand. Als goudsmid leer je zelf producten ontwerpen, tekenen in 2D en 3D en vormgeven. Stages zijn hier een onmisbaar onderdeel van. De studenten leren dan ook veel op de werkvloer.
Het is dan ook geen wonder dat studenten vanuit het hele land naar Schoonhoven komen om goudsmid te worden.
Geen enkele dag is hetzelfde
Hoe een werkdag als goudsmid er later uitziet, varieert van dag tot dag. Sieraden repareren, klanten gelukkig maken met een uniek ontwerp of met hun eigen handen iets moois creëren. Het komt allemaal aan bod. De meeste goudsmeden in Nederland werken als zelfstandige in hun eigen atelier of winkel. Al kunnen ze er ook voor kiezen om in dienst te gaan bij een goudsmidatelier of bij een juwelier met een eigen werkplaats.
“Het is een veelzijdig vak dat varieert van een thuiswerkende goudsmid die levert aan juweliers, galerieën of eigen klanten, tot een goudsmid met een eigen winkel die daar sieraden maakt en verkoopt. Ook zijn er goudsmeden die zich specialiseren in het vastzetten van edelstenen of het repareren of restaureren van sieraden voor particulieren of zakelijke klanten,” vertelt de Kruijf. Waar de studenten later ook aan de slag gaan, dankzij hun opleiding komen ze steeds vlot op hun pootjes terecht.
Studenten vanuit het hele land
Het is dan ook geen wonder dat studenten vanuit het hele land naar Schoonhoven komen om goudsmid te worden. “Jaarlijks krijgt onze opleiding zo’n 100 studenten die zich aanmelden voor de opleiding. Een grote interesse in sieraden maken is natuurlijk een must. En het is fijn als een student handige handen heeft. Het is een pittige opleiding waarvoor je gemotiveerd moet zijn,” gaat de Kruijf verder. “Tijdens de opleiding goudsmid leren studenten veel praktische zaken, zoals natuurlijk goudsmeden in de ruimste zin van het woord, maar ook vormgevende vakken zoals tekenen en ruimtelijk vormgeven komen aan bod. Verdieping vinden ze in specialistische vakken zoals edelsteenkunde of bijvoorbeeld computerontwerpen.”
Toonaangevende vakschool
Vakschool Schoonhoven staat binnen de Benelux bijzonder hoog aangeschreven. Daar zit hun 125-jarige bestaan, de hoge kwaliteit die ze bieden en de brede opleiding ongetwijfeld voor iets tussen. “Ik hoor vaak dat onze studenten zelfstandiger zijn in het oplossen van problemen,” zegt de vakschool. “Naast de opleiding lopen onze studenten ook een jaar stage bij heel gerenommeerde bedrijven die ons al jaren helpen om de kwaliteit van de opleiding hoog te houden.” Dat studenten het vakmanschap leren van ervaren docenten in een fijne, persoonlijke sfeer draagt verder toe tot de populariteit van de school. Mensen die dromen van een carrière als goudsmid raadt de vakschool dan ook aan om eens een kijkje te komen nemen tijdens een open dag of de nationale zilverdag in Schoonhoven. Of om simpelweg eens binnen te lopen bij een echte goudsmid in de buurt. Dat het een bijzonder boeiend beroep is, mag wel duidelijk wezen.