Bloch: Juwelen van 100% Belgische productie

Juwelen creëren van schets tot afgewerkt product: weinig Belgische fabrikanten gaan de uitdaging nog aan. Toch is het verhaal van traditioneel edelsmeden nog niet uitverteld. Prestige volgt de merken bij wie het ambachtelijke vuur onophoudelijk blijft branden in deze vijfdelige reportage.

BLOCH

In 1974 startte Charles Bloch met de productie van zijn eigen juwelen. Vanuit een passie voor het vak ging hij op zoek naar de fijnste materialen om van kwaliteit zijn signatuur te maken. Hoewel je moeilijk de vinger op zijn stijl kan leggen, slagen zonen Leslie en Mickey Bloch er vandaag in de unieke identiteit van het merk te bestendigen. Waar Leslie overal ter wereld op zoek gaat naar de mooiste diamanten en edelstenen, ondersteunt Mickey met zijn technische skills het atelier in het Antwerpse diamantkwartier, waar elke Bloch-creatie van a tot z vormgegeven wordt.

De liefde voor mooie juwelen is ons met de paplepel ingegeven!

Kwaliteit kost tijd

“De liefde voor mooie juwelen is ons met de paplepel ingegeven”, vertelt Mickey Bloch. “We leerden van jongs af aan om een streng oog te hebben voor zowel de kwaliteit van materialen als voor de manier waarop ze samengebracht worden. In onze collecties vind je enkel GIA-certificeerde diamanten met de hoogste kleur- en helderheidsgraad. Daarvoor werken we samen met leveranciers in België maar ook in oorsprongslanden als Indië en Thailand. Niettegenstaande Antwerpen dé diamantstad blijft, is de juwelenmarkt de laatste jaren steeds internationaler geworden.”

Bloch heeft een ruime stock aan sieraden die één voor één met de hand gemaakt zijn en al dan niet onder eigen naam verkocht worden in binnen- en buitenland. Dagelijks wordt er ontworpen, gesmeed en gezet om de collecties aan te vullen. “Het is een continu proces. In de huidige tijdsgeest kan je ook niet anders dan kort op de bal spelen: mensen zijn gewoon iets online te bestellen en het de dag erop al te ontvangen. In onze metier is dat geen evidentie maar omdat we alles in-house verwerken, kunnen we wel sneller schakelen dan de meeste van onze concurrenten. Een juweel is natuurlijk niet op een dag gemaakt. Aan de grotere colliers wordt bijvoorbeeld makkelijk anderhalve maand gewerkt. Daarom geven we onszelf liever wat voorsprong, zodat we de tijd kunnen nemen voor elke handeling.”

KNELPUNTBEROEP

Naast uren handwerk vraagt het creatieproces van haute joaillerie om gespecialiseerde expertise. Een blik achter de schermen van het Bloch-atelier toont een veelzijdig team van mensen die elk een krak in hun vak zijn. “Je kan het vergelijken met een puzzel leggen, waarbij de ontwerpers, goudsmeden, diamantzetters en polisseurs elk een stukje voor hun rekening nemen. Valt er iemand tussenuit, dan is de puzzel niet compleet. Jammer genoeg moeten we wel vaststellen dat het beroep van goudsmid stilaan een zeldzaamheid wordt. Als het niet in de familie zit, komen weinig jongeren nog in aanraking met ambachtelijk werk en het ontbreekt ook aan notabele opleidingen die hen er warm voor maken. Het vergt veel ervaring en een gave, zowel op technisch als op artistiek vlak, om een goede goudsmid te worden. Daarmee bedoel ik dat je de juiste kennis nodig hebt en die ook creatief moet kunnen vertalen. Daarnaast is het een meerwaarde als een goudsmid ervaring heeft met diamantzetten en vice versa – iets waar wij althans op hameren bij de vorming van jong talent.”

ONFEILBARE BELGITUDE

Ondanks de knelpuntproblematiek ziet Mickey Bloch de toekomst rooskleurig. Want vraag naar mooie juwelen van uitmuntende kwaliteit zal er altijd zijn. “Zeker in België blijven klanten vasthouden aan kwaliteit, zelfs nog boven design. Niet dat de Belg geen uitgesproken stijl heeft maar in tegenstelling tot in Nederland – waar de markt erg merkgebonden is – wint bij ons het klassieke, doch meest verfijnde ontwerp altijd van het trendy alternatief. Wij stellen onze collecties steevast samen met de vraag van de consument in het achterhoofd en maken juwelen die nog jaren gedragen kunnen worden.”

Tijdloos is dus het sleutelwoord en dat staat bij Bloch & Co synoniem aan schitterende diamanten, inclusief zeldzame fancy diamonds, en edelstenen als saffier, smaragd of robijn in combinatie met wit- of geelgoud. De collecties met eigen ogen bewonderen kan op de januari-editie van Vicenzaoro in Italië of op Inhorgenta in München. Voor een sneak peek kan je altijd terecht op bloch-and-co.be.

Een goede goudsmid heeft niet alleen technisch inzicht maar kan zich ook artistiek uiten.