Jochen Leën over zijn passie voor kleurstenen

Van slagerszoon tot de ontwerper van een ring vervaardigd uit watermeloentoermalijn voor de hand van Alicia Keys: het verhaal van Jochen Leën is allesbehalve alledaags. Hij specialiseerde zich in uiterst zeldzame en kwaliteitsvolle kleurstenen, die hij verdeelt in z’n galerijen in Lanaken en Antwerpen. Daarnaast vind je hem terug in Tucson, Arizona in de Verenigde Staten. Jochen deelt met ons zijn passie voor kleurstenen en top notch exclusieve juwelen.

“Ik hou van de weerkaatsing van het licht in de verschillende facetten van kleurstenen en de gloed die elke kleur plots een heel andere nuance geeft. Vanuit een bepaalde hoek en in een bepaald licht kan elke kleursteen er helemaal anders uitzien. Zo kan je eindeloos combineren en telkens opnieuw een uniek juweel ontwerpen. Zelf ben ik gespecialiseerd in toermalijnstenen, die vind je in alle kleuren, maar top of the class is de Paraiba toermalijnsteen. Hij is vernoemd naar zijn gelijknamige plek van oorsprong in Brazilië en onderscheidt zich van andere toermalijnstenen door de aanwezigheid van magaan en koper, waardoor hij een intense groenblauwe of paarse kleur krijgt. Er bestaat ook een heldere turquoise variant: een streling voor het oog met een heel tropische en exotische look waardoor je je meteen in Copacabana, Rio de Janeiro waant. Hij is één van ’s werelds meest gezochte stenen sinds zijn ontdekking in de jaren ‘90, niet verwonderlijk als je bedenkt dat hij zo’n tienduizendmaal zeldzamer is dan diamant. Tegenwoordig vind je hem ook in de mijnen van Madagaskar, Nigeria en Mozambique, maar hij blijft ontzettend exclusief.”

Watermeloentoermalijn

“Vijf jaar geleden mocht ik voor de huwelijksverjaardag van Alicia Keys een ring vervaardigd uit watermeloentoermalijn ontwerpen. Zoals de naam verklapt, is dit een combinatie van roze en groene toermalijn, zoals de schil en het vruchtvlees van een watermeloen. Van deze steen wordt gezegd dat hij een beschermende en reinigende werking heeft. Hij aardt en heeft de kracht om negatieve gedragspatronen om te zetten naar positieve energie. Hierdoor is hij heel geschikt voor mensen die worstelen met een depressie, trauma of angststoornis. Let wel op met deze specifieke soort toermalijnsteen, want onder fel zonlicht kan hij verkleuren.”

Opaal

“Opaal mineralen vertonen op hun beurt veel mogelijke kleuren, zoals wit, geel, groen, blauw, rood, bruin en zwart. Vaak gaat het bij deze soort kwarts – in tegenstelling tot bij de watermeloentoermalijn – niet om kleurencombinaties. Opalen hebben vaak maar één kleur, maar de diepe gloed zou je om de tuin kunnen leiden. Ze zijn transparant of doorschijnend door het hoge gehalte water dat ze bevatten. Als je ze blootstelt aan de lucht, zullen ze snel hard worden, maar als ze net gedolven zijn, zijn ze zachter dan bergkristal, een zusterkwarts van opaal, zeg maar.

Afhankelijk van de vorming kunnen we drie soorten opalen onderscheiden: gewone opalen, kleurloze wateropalen en glinsterende edelopalen. Ikzelf werk exclusief met deze laatste soort opalen van edelsteenkwaliteit, die zijn het meest zeldzaam en dankzij hun bijzondere kleuren en gloed het meest gegeerd. Het kleurenspel waarbij de steen verschillende kleuren vertoont bij loodrechte lichtinval noemen we opalescentie. Opaal vindt zijn herkomst in Arizona in de Verenigde Staten. Het is zichtbaar in spleten en gaten van rotsen of ontstaat op versteend hout in wouden. Dat noemen we dan houtopaal.

Het bekendste voorbeeld hiervan is het “versteende bos”, Petrified Forest National Park. Arizona profileert zich als hub van mineralen en edelstenen: jaarlijks vindt de Gem & Mineral Show er plaats. In januari en februari kan je er op verschillende locaties de meest unieke edelstenen en mineralen bewonderen. Het is meteen ook de grootste tentoonstelling van “gems” ter wereld, in woestijngebied nog wel! Mede daardoor was Tucson, Arizona de juiste setting voor de opening van mijn nieuwe galerij van niche edelstenen, mineralen en toermalijn stenen.”

Mandarijn granaat

“De granaatsteen spessartien heeft de bijnaam mandarijn granaat te danken aan zijn mooie oranje kleur. Hij werd pas dertig jaar geleden ontdekt in Namibië. Intussen werd de steen ook in Nigeria gedolven. Samen met saffier, smaragd en robijn behoort hij tot de “big four” van edelstenen. Toch is mandarijn granaat veel zeldzamer en je raadt het al, een van mijn favorieten. Draag een juweel van mandarijn granaat als finishing touch bij een outfit in herfstkleuren, of laat hem tot z’n recht komen in combinatie met pasteltinten in de lente.”

Spinel

“Spinel is een mineraal dat het vaakst voorkomt als zwarte of donkerbruine kristal. Een kleurloze spinel is tot op vandaag nog niet ontdekt. De meest gezochte blijft de rode spinel, maar verwar ‘m niet met robijn. In theorie omvat de naam spinel een hele familie aan mineralen, maar vaak gebruiken we de term slechts voor één enkele variant: een transparante kristal van edelsteenkwaliteit met een oranjerode, rode of roodbruine gloed. Toevallig ben ik zelf de trotse eigenaar van een ring van spinel, die kans kon ik niet laten liggen!”