De opkomst van edelstenen

Edelstenen zijn een ware streling voor het oog. Dat is niet verwonderlijk, als je weet dat ze uiterst langzaam gerijpt worden door moeder natuur. Hedendaagse sieradenmerken maken dankbaar gebruik van deze prachtige natuurproducten. Maar waar komen edelstenen nu precies vandaan? En waaraan hebben ze hun immense populariteit te danken?

De mooiste kristallen ontstaan diep in de aarde
Er zijn verschillende manieren waarop edelstenen gevormd kunnen worden. Soms start het verhaal met magma dat eerst afkoelt en daarna langzaam in kristallen evolueert. De natuur neemt hiervoor uitgebreid de tijd. Sommige kleine stukjes kristal groeien miljoenen tot zelfs miljarden jaren later uit tot een groter stuk: de edelsteen.

De reden waarom dit proces zo lang duurt zijn de verschillende processen in de aarde. Naast het afkoelen en hard worden van lava, kunnen ook extreme hitte of druk aan de basis liggen van het ontstaan van edelstenen. Hoe lang het ook duurt, de edelstenen die het helderst fonkelen, ontstaan heel diep in de aarde.

Van ruwe edelsteen tot luxueus sieraad
Eens de zoektocht naar edelstenen iets oplevert en een nieuwe plek wordt gevonden, wordt deze afgegraven. Vanaf dan spreken we van een mijn. Mijnbouw is dan ook de voornaamste manier om edelstenen te winnen. Men gaat op zoek naar het precieuze gesteente in rivierbeddingen, sedimentaire afzettingen onder het aardoppervlak of op de bodem van de zee. De opgegraven aarde wordt vervolgens gewassen of gezeefd, om er met de hulp van zwaartekracht ruwe edelstenen aan te onttrekken.

Welke type edelsteen een mijn precies oplevert, wordt bepaald door de samenstelling van de grond en de locatie. Zo staat Australië bekend om zijn opaal, Brazilië om zijn amethist, bergkristal en citrien, en uit Madagaskar komt prachtige apatiet en rozenkwarts. Deze ruwe edelstenen zijn doorgaans verweerd en zitten vol met krassen en barsten. Ze lijken op dat moment helemaal nog niet op het unieke sieraad dat ze uiteindelijk gaan worden. Nadat ze zijn opgraven duurt het meestal nog een hele tijd tot een edelsteen als sieraad wordt verkocht.

Al eeuwenlang begeerd en gekoesterd
Onze fascinatie voor edelstenen is zeker niet nieuw. Duizenden jaren geleden speelden edelstenen al een belangrijke rol in het leven van de mensen. Ook toen werden deze fonkelende kristallen als sieraad gedragen, en werden ze begeerd om hun schoonheid en de krachten die we hen toewezen. Ook toen al schonken mensen een edelsteen als bewijs van vriendschap en liefde. Mensen geloofden heel sterk in een bepaalde bovennatuurlijke werking die hen zou beschermen, overladen met geluk of op de een of andere manier zou helpen. Logisch dus dat je zoiets aan je geliefden en dierbaren wou schenken. Een edelsteen cadeau doen was toen en is nu nog altijd een beetje geluk cadeau doen.

Archeologen vonden edelstenen in Babylonië, Assyrië, Egypte en China die ze konden dateren uit tijden ver voor de oude culturen zich daar ontwikkelden. Ook de Grieken en Romeinen staken hun liefde voor edelstenen niet onder stoelen of banken en verwerkten deze onder andere in hun kunstwerken. Daarnaast waren edelstenen ook eeuwenlang een statussymbool voor vorsten. Het mag met zekerheid gezegd worden dat edelstenen al lang onze aandacht weten te trekken en dat we hen al bewonderen sinds het eerste moment dat we ermee in aanraking kwamen. Edelstenen zijn altijd een bron van fascinatie geweest en zullen dat nog lang blijven.

Bijzondere edelstenen voor bijzondere momenten
Ook nu nog worden edelstenen geschonken als een teken van vriendschap of liefde. Ze worden van moeder op dochter doorgegeven, worden verwerkt in verlovingsringen of belichamen de innige band tussen twee personen. Edelstenen vertellen steeds een uniek verhaal. Geen wonder dat ze verwerkt worden tot sieraden voor unieke momenten.

Tegenwoordig lijken edelstenen populairder dan ooit en geven we deze luxestenen een nieuw leven en een nieuwe betekenis door ze te ‘recycleren’ in nieuwe sieraden. Edelsmeden halen de sieraden uit elkaar, smelten het edelmetaal, bewerken de stenen en maken er opnieuw een mooi, eigentijds juweel van. Het is een eeuwenoud gebruik dat nu opnieuw leven wordt ingeblazen. Enerzijds omdat men beseft dat edelstenen van hoge kwaliteit niet onuitputtelijk zijn, anderzijds omdat hergebruik en opwaardering een stuk milieuvriendelijker zijn dan nieuwe stenen te mijnen.

Een andere trend naast het opwaarderen van oude juwelen is de toenemende interesse in tot nu toe eerder onbekende edelstenen zoals lapis lazuli en turkoois. De reden daarvoor is dat mensen het steeds belangrijker vinden om voor een edelsteen te kiezen die een uniek verhaal vertelt en die uitzonderlijke kenmerken heeft.

Edelstenen in nieuwe juwelencollecties
Ook bij de sieradenhuizen winnen edelstenen weer aan populariteit. Bigli bijvoorbeeld gaat elke keer opnieuw de uitdaging aan om de puurste vorm van schoonheid met elegante eenvoud te combineren. Om deze sieraden te maken gebruiken ze uitsluitend de fijnste diamanten en edelstenen.

Ook in de luxueuze juwelencollectie van Adolfo Courrier komen edelstenen terug. Dankzij een creatieve mix van sprekende materialen zoals email, diamant en kleurrijke edelstenen springen de sieraden meteen in het oog. Het resultaat is simpel en herkenbaar, en staat garant voor Italiaanse klasse.

Maar ook bij andere merken vormen edelstenen het kloppende hart van de collectie. BRON ziet edelstenen namelijk als geschenken van de natuur die dankzij hun kleuren en vormen een eindeloze bron van inspiratie voor het designteam vormen. En bij Franssen zorgen de edelstenen ervoor dat hun sieraden generatie na generatie blijven schitteren.

Edelstenen staan dan ook voor gestolde schoonheid die heel langzaam de tijd neemt om de deur naar een magische wereld te openen. Iets wat ze duizenden jaren geleden al deden, en wat ze ongetwijfeld de komende duizenden jaren zullen blijven doen.