Op bezoek bij Wolfers

Wolfers, prestige, juwelier

Op bezoek bij… Wolfers

Wolfers, een huis met een ziel

We geven grif toe dat we erg onder de indruk waren toen we aankwamen bij het illustere huis Wolfers, gevestigd op de eerste verdieping van het nummer 1 van de Brusselse Waterloolaan. Als Belg zijn we immers meer dan trots op dit stukje erfgoed. Wolfers is sinds de art-nouveau-periode immers een van de toppers van Europa wat juwelen betreft. Het huis bracht adembenemende stukken voort die hun gelijke niet kennen.

Eens over de drempel, bevinden we ons in een chique, luxueuze maar ook heel gezellige ruimte waar een intieme sfeer hangt. Cindy Lecomte, commercieel directeur maar ook gemmologe of edelsteenkundige, stelt ons met haar brede glimlach meteen op ons gemak. “De meeste mensen moeten hier hun schroom overwinnen”, legt ze ons uit. “Het is waar dat Wolfers kan bogen op een illuster verleden. Philippe Wolfers (1858-1929) was een van de grootsten van zijn tijd. Hij ontwierp naast juwelen ook zilver- en goudwerk en sculpturen. Zijn creaties, waaronder de beroemde libelle, kunnen vandaag worden bewonderd in verschillende musea. Indertijd was België een economische wereldmacht, en stelde Wolfers 250 tot 300 werknemers tewerk die kunstvoorwerpen, sieraden en zilverwerk ontwierpen. Vandaag is de smaak van de mensen veranderd, en wil niemand nog een koffieservies of bestek in zilver dat niet in de vaatwasmachine kan worden gestoken. Hoe mooi het ook is. Het huis concentreert zich daarom al sinds lange tijd op zijn juwelencollecties.”

Terwijl we bewonderend kijken naar de hedendaagse collecties, zoals de libelles bijvoorbeeld, die modern ogen maar tegelijk verankerd zijn in het rijke verleden van het huis, vallen ons de fantastische kleuren van de gebruikte stenen op. “Vroeger werd er gesproken over halfedelstenen en edelstenen”, legt Cindy Lecomte uit. “Vandaag hebben we het over ‘gemstenen’, die zich onderscheiden door hun kwaliteit.”

Wolfers, prestige, juwelier

Waar men het vroeger hield bij grote klassiekers, zoals robijnen, blauwe saffieren, smaragden en diamanten, gaat de gemmologe van het huis Wolfers vandaag op zoek naar stenen met originele kleuren van grote kwaliteit. “Daartoe behoren pareltjes als spinellen, saffieren in alle kleuren, tsavoriete granaat, mandarijnen…”

Cindy Lecomte brengt ons verder uitstekend nieuws: voor een sieraad van Wolfers, gemaakt in de eigen ateliers van het huis die zich naast het salon bevinden, moet niet meteen een fortuin worden neergeteld. “Een juweel uit onze ‘mode’-collecties, waaronder de libellen, kost tussen de 500 en de 7000 euro. Vanaf 7000 euro vind je bij ons unieke stukken. Vanaf 15 000 euro kan je je eigen juweel laten ontwerpen”, bevestigt ze.

Tussen de prachtige, unieke juwelen, vallen ons onder meer een aantal schitterende ringen op, met stenen in alle kleuren van de regenboog.

Het huis, dat zijn cliënteel perfect weet in te schatten, staat dit laatste met raad en daad bij in zijn keuze. “Sommige klanten dromen al lang van een bepaald sieraad”, legt Cindy Lecomte uit. “Ons gekwalificeerd personeel helpt hen om die droom waar te maken met juwelen op maat, voorzien van exclusieve stenen. We stellen hen echter altijd voor om ook eens een kijkje te nemen bij de unieke stukken die we aanbieden: apart en modern, maar ook verankerd in de geschiedenis van het huis en vooral tijdloos. Want één ding is zeker: elk stuk dat in onze ateliers is gemaakt heeft een ziel.

Wolfers, prestige, juwelier