Op bezoek bij Daems Giovanni

dames giovanni, juwelenmaker, goudsmid, kessel

Hoe kunnen we de juwelenambacht efficiënter maken? Dat vroeg juwelenmaker Giovanni Daems zich af. Hij liet zich omringen door enkele ingenieurs die het automatisatieproces mee konden uitwerken en startte in 2003 in Antwerpen het bedrijf Daems Giovanni bvba op. In 2008 bouwde het bedrijf een nieuwe fabriek in Kessel. Wij kregen van sales manager Els Geens een blik achter de schermen.

Hoe kwam Giovanni erop om het productieproces van juwelen te hertekenen?

Giovanni groeide op in een diamantbewerkingsfamilie in Nijlen-Kessel, dé diamanthub van vroeger. Als vanzelfsprekend werd hij ook goudsmid & diamantzetter en hij maakte carrière bij de grootste internationale merken. Maar naast zijn kunstzinnige karakter heeft hij ook een supertechnologisch brein en vroeg hij zich af – bij het zetten van de zoveelste steen – hoe dit proces verbeterd kon worden. Als resultaat slaagde hij erin om de productielijn van A tot Z te automatiseren, zonder dat er enig verschil met handgemaakte juwelen zichtbaar is.

Zitten jullie in Kessel dan in een hoogtechnologische omgeving?

Ja en nee. We hebben nog steeds een atelier met ambachtsmensen. Hun handgemaakte creaties vormen immers de basis voor ons geautomatiseerd productieproces. Achter het atelier vind je dan de fabriek met onze machines, maar de ingenieurs die de machines maken en sturen kunnen niet zonder de kennis en ervaring van onze ambachtslui. Zij sturen onze technische mensen in het verbeteren van onze technologie.

Jullie machinepark bestaat onder meer uit een unieke volautomatische diamantzettingsmachine.

Klopt. In onze fabriek passeer je eerst langs een computerruimte, waar de 3D-tekenaars alle juwelen uittekenen en waar de tekeningen in de machines worden geprogrammeerd. Dan komen we in een ruimte met verschillende CNC-machines, waar we onze juwelen draaien en frezen. Simultaan worden de diamanten in de zettingsmachine op een palletje geplaatst en worden alle parameters ingesteld om de juiste diamant te selecteren, te positioneren en in het juweel te zetten. Ten slotte zorgen robots voor het polieren en graveren van het juweel.

Wat betekent dit voor de juwelen?

Het volledige proces is computergestuurd dus elk stuk is perfect. Maar achter elk ontwerp schuilt de ervaring en passie van een artisanale vakman, waardoor je de ziel in elk juweel voelt. Dat vinden we superbelangrijk.

Het perfecte juweel: dé drijfveer van Daems Giovanni?

We hebben een kwaliteitsacceptatie van 99%, wat uniek is in de markt. We zijn er allemaal van doordrongen. Giovanni pompt het er op een subtiele manier in, maar er gaat geen enkel juweel buiten voor het helemaal goed is. We zijn een groepje van perfectionisten en worden daar wellicht op geselecteerd (lacht).

Uit jullie innovatieve mindset zich ook op andere fronten?

Zeker. Van het eerste klantencontact tot een afgerond order: elke handeling wordt digitaal geregistreerd in Salesforce om zo efficiënt mogelijk te werken. In onze R&D-afdeling zijn enkele ingenieurs dag in dag uit bezig zijn met de optimalisatie van ons productieproces en we zoeken nog collega’s om onze R&D te vervoegen.

Jullie zijn een bedrijf in volle groei. Wat brengt de toekomst?

Enerzijds merken we dat veel bedrijven hun productie om tal van redenen (vertrouwen, taalbarrière…) van Azië naar Europa willen brengen. Dat gaat niet enkel over Europese, maar zelfs ook over Aziatische bedrijven. Anderzijds staat de nieuwe generatie minder twijfelachtig tegenover technologische hoogstandjes dan de oude en primeert meer en meer het sociale en ecologische aspect, waardoor onze business steeds meer geaccepteerd zal worden. We zien het dus rooskleurig in en kijken nu vooral uit naar extra collega’s om onze groeiplannen te ondersteunen!

dames giovanni, juwelenmaker, goudsmid, kessel
dames giovanni, juwelenmaker, goudsmid, kessel