Gouden handen

De Haute Ecole de Joaillerie werd 152 jaar geleden opgericht in Parijs. Dit maakt de school tot de oudste instelling waar juweelontwerp en toegepaste kunsten worden onderwezen. De HEJ is zelfs ouder dan de Ecole Boulle, die uit 1886 stamt. Directeur Michel Baldocchi geeft tekst en uitleg over deze incubator van nieuw talent.

Sinds ze in 1867 van start ging is de Haute Ecole de Joaillerie een baken in de evolutie en ontwikkeling van een bloeiende sector. “Ze vormt niet alleen vakmensen en juwelenontwerpers, maar eveneens grafici en binnenkort ook productieverantwoordelijken. Onze opdracht bestaat eruit een open blik op de wereld te houden en opleidingen te bieden in de toegepaste kunsten”, legt algemeen directeur Michel Baldocchi uit. Het credo van deze hogeschool, die voor en door de sector is opgericht, is uitmuntendheid. Ze wil mensen vormen die gebeten zijn door de juwelenmicrobe en de toekomst van het vak verzekeren door hen zowel traditionele knowhow als nieuwe technieken aan te leren. Het is dan ook weinig verbazend dat de grote namen uit de sector gretig op zoek gaan naar gediplomeerden aan de HEJ. Wie zich wil inschrijven voor de drie jaar durende bacheloropleiding, eventueel gevolgd door een master, moet eerst een ingangsexamen afleggen. Dit jaar wagen zo’n 200 kandidaten hun kans, vaak houders van een baccalaureaat (het Franse middelbareschooldiploma met centrale beoordeling) die tussen de 18 en 21 jaar oud zijn. Als ze geslaagd zijn kiezen ze voor een productie- of ontwerpersopleiding, met als eindpunt respectievelijk een Certificat Supérieur Joaillier of een Bachelor Design Bijou. En dat is maar een deel van de opleidingen die de HEJ te bieden heeft. De school heeft verder nog een internationale vormingsafdeling en stelt ook vormingen in modules of voortgezette professionele opleidingen voor: de productieopleiding is hoogtechnologisch, in de designafdeling komen dan weer artistieke vakken zoals handmatig tekenen, gouachetekenen, juwelenontwerp en haute couture, moodboard enzovoort aan bod. Vandaar de noodzaak van een voorafgaand ingangsexamen, waar beoordeeld wordt over welke vaardigheden de kandidaten beschikken. Mensen met een HEJ-diploma hebben mooie professionele vooruitzichten: 95% van de afgestudeerden vindt binnen de drie maanden werk. Het instituut dankt zijn uitstekende reputatie aan zijn uiterst praktische aanpak. Studenten worden er ondergedompeld in de beroepen van de sector dankzij een zeer brede vorming. Zowel juwelenontwerp als het klieven, zetten en polijsten van stenen tot zelfs het emailleren komen er aan bod. Dit gebeurt allemaal in nauwe samenwerking met de professionals uit de sector, via stages en workshops.

De HEJ trekt elk jaar tal van volwassenen aan die een nieuwe uitdaging zoeken, en ook 10 tot 15% buitenlandse studenten. De sector van de luxegoederen en juwelen doet het met andere woorden bijzonder goed! Parijs is bovendien de heimat van een aantal giganten uit de sector, zoals Mellerio – of Meller – (406 jaar oud), Cartier (170 jaar), Boucheron (150 jaar)… De lichtstad is en blijft dan ook de wereldhoofdstad van alles wat met juwelen te maken heeft. “Elk jaar voert Frankrijk voor verschillende miljarden euro’s aan sieraden uit, en deze luxebranche heeft dan ook meer dan ooit enthousiaste ambachtslui nodig”, bevestigt Michel Baldocchi. Hoewel merkjuwelen altijd een goede belegging zijn, blijft de aankoop ervan toch vooral een emotionele zaak. “Juwelen zijn de enige investering waaraan je zoveel plezier beleeft door ze te dragen”, besluit de directeur. “In ons tijdperk van dematerialisatie, blijft dat plezier altijd zinvol en waardevol.”

Meer weten: hauteecoledejoaillerie.com