Benoît Mintiens

prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp

Dit jonge merk, dat werd opgericht door de Antwerpse industrial designer Benoît Mintiens, bereikt een steeds groter nieuw cliënteel van ‘watchonistas’ die zijn aanpak wel op prijs kunnen stellen. Mintiens wijkt namelijk serieus af van het traditionele paradigma. Geen wijzers hier, en ook geen kroon, maar een creatieve approach gericht op een nieuwe manier van de tijd lezen in perfecte empathie met de gebruiker van het horloge.

Ressence, ergonomie als waarmerk

Het verhaal begon in 2010, toen Ressence uitpakte met een eerste patent dat de noemer is geworden waar heel de collectie op gebaseerd is: de ROCS (wat staat voor Ressence Orbital Convex System). Deze complicatie geeft alle tijdsaanduidingen weer via verschillende platen van verschillende groottes die permanent over elkaar heen roteren. Aangezien alle informatie op één oppervlak samenkomt nemen de hersenen deze op als één beeld, in tegenstelling tot een traditioneel horloge waar de wijzers boven de wijzerplaat komen en het beeld verschilt naargelang met welk oog je het bekijkt. Dit horloge telt ook geen uitsteeksels, aangezien je het opwindt en op het juiste uur zet via de bodem van de kast in plaats van via de kroon. Een andere wereldpremière kwam tot stand toen Ressence begon te werken met olie aan de binnenkant van de tijdsaanduidingscomplicatie van zijn Type 3. Deze technologie werd oorspronkelijk gebruikt om de leesbaarheid van de wijzerplaat te optimaliseren via een ‘waterdruppel’-effect, dat alle lichtbreking vermijdt. Dit principe werd nog verder uitgewerkt in het Type 5. Dankzij de aanwezige vloeistof is dit duikershorloge bestand tegen hoge druk, zonder dat daarom de kast moet versterkt worden of het glas van de wijzerplaat dikker moet worden gemaakt. Door de aanwezigheid van olie in de tijdsaanduidingscomplicatie van de Types 3 en 5 konden er ook 3 andere functies worden ontwikkeld: een systeem dat zichzelf compenseert als het volume van de olie afneemt of groter wordt door het effect van de temperatuur; een magnetische overbrenging tussen het basiskaliber en de ROCS, die gescheiden zijn door een schot in waterdicht titanium; ten slotte, en omdat de verbinding werd gerealiseerd door het gebruik van micromagneten die tegenover elkaar werden geplaatst en door een onverwachte schok uit elkaar zouden kunnen worden gerukt, werd het duikershorloge Type 5 uitgerust met een hydraulische schokdemper die ze in dat geval ogenblikkelijk terug op hun plaats brengt.

Een wereld apart

Op acht jaar tijd bracht Ressence zes innovaties uit die kunnen tellen. Door zijn visionaire aanpak verwierf het merk zo een vooraanstaande plaats in het zeer exclusieve wereldje van de highbrow mechanische uurwerken. In 2013 verwierf de brand de ‘Grand Prix de l’Horlogerie de Genève’. In 2016 werd het opgenomen in de club die wordt bepaald door de ‘Fondation de la Haute Horlogerie’, en sinds 2017 is het merk ook lid van de ‘Carré des Horlogers’ van het SIHH. Onlangs nog verbaasde het met een nieuw concept ook vriend en vijand tijdens de recente Geneefse beurs: de Type 2 e-Crown is het eerste mechanische uurwerk dat zich automatisch op het juiste uur zet. Er wordt met ongeduld gewacht op de commerciële lancering ervan die begin 2019 voorzien is.

Wanneer we hem vragen waarom al deze innovaties zo belangrijk zijn, antwoordt Benoît Mintiens resoluut: “Ergonomie uiteraard. Dat is voor ons doorslaggevend, al besteden de meeste horlogemerken hier weinig aandacht aan. Ergonomie is de pijler waar alles bij Ressence om draait. Het begrip ergonomie moet hier in de brede zin geïnterpreteerd worden. Het gaat in feite om de interactie tussen de gebruiker en het product, en de relatie die zo tot stand moet komen. Maar er zijn ook andere eigenschappen aan een polsuurwerk die een uitdaging vormen voor een ontwerper. In zo’n horloge kun je jezelf namelijk helemaal uiten. Het is in wezen een avatar van wie het draagt. Alles moet immers perfect kloppen: de mechaniek, het design, de materiaalkeuze en ga zo maar door. Zelf ben ik er trots op dat ik de kast, de tijdsaanduiding, het ontwerp en de ergonomie heb weten te verbeteren. Alles smelt samen tot één geheel. Als ik Ressence moet vergelijken met andere horlogemerken, kom ik tot de conclusie dat wij alles anders doen maar uiteindelijk tot hetzelfde resultaat komen: de tijd aangeven.”

prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp
Het Type 2 e-Crown Concept heeft een traditionele mechanische aandrijving die is gekoppeld aan een zelfvoorzienend elektronisch systeem. Het heeft drie gebruiksopties: volledig traditioneel met handmatige opwindfunctie, semi-elektronisch met regelmatige tijdcorrectie of regeling via een smartphone-app.