Carat Gem Lab

Zekerheid door certificaten
In zijn jeugdjaren raakte Dr Eric Erel gefascineerd door mineralen. Dat bepaalde aansluitend zijn studies aan de universiteit van Metz en zijn carrière.
Na het behalen van een doctoraat in de scheikunde trad hij in 2004 in dienst bij het EGL (European Gemological Laboratory – Vancouver, Canada) gevolgd door drie jaar bij het Gubelin-gemmologielaboratorium (Luzern, Zwitserland). Hij is auteur en co-auteur van tal van publicaties over gemmologie. Sinds 2009 staat hij aan het hoofd van zijn eigen internationaal actief laboratorium voor gemmologie, Carat Gem Lab (CGL). Het lab gaat ook naar de klant, waardoor transport van waardevolle stenen voor onderzoek wordt vermeden. Maandelijks verblijft hij meerdere dagen in Antwerpen om er analyses uit te voeren.
Epertise in dienst van professionelen
Carat Gem Lab biedt in het bijzonder expertise voor:
- identificatie en sortering van kleurloze diamanten
- identificatie en sortering van gekleurde diamanten
- het identificeren van gekleurde edelstenen
- bepalen van de geografische herkomst van robijnen, smaragden en saffieren
“Het onderzoek gaat steeds eerst naar de geografische oorsprong van de stenen” licht Dr Eric Erel toe. “Dan volgt het zoeken naar de verschillende behandelingen die de stenen hebben ondergaan”. De behandelingen laten de stenen er beter uitzien. Het aanbod niet behandelde gekleurde stenen is te klein om commercieel werkzaam te zijn. Hier is een groot verschil met diamant, waar de afzet naar de verschillende gebruikersgroepen veel meer divers is. “Men ziet veel meer verrassingen bij de gekleurde stenen” merkt Dr Eric Erel op.
“Naast de extreme specialisatie is de beschikbaarheid van een mobiel lab een heel unieke troef.”

Gekleurde edelstenen
“Ook in België liggen gekleurde stenen goed in de markt, zoals bv. emerald (emeraude) en saffier” stelt Dr Eric Erel vast. “Fijnere stenen als tourmalijn (tourmaline) en granaat doen het steeds beter. Algemeen tekent zich een vraag naar meer kwaliteit af, een tendens waarop betrouwbare certificaten inspelen”. De hoofdrolspelers blijven de ‘pierres précieusent’, een benaming die in 2002 door de Franse wetgeving werd bekrachtigd. Het gaat dan over diamant, saffier, robijn en emerald.
Opgelet
Het is opletten voor oude bewerkingsmethoden die verdwenen zijn, maar terugkeren en misleidend kunnen zijn: vb. ‘doublets’, het samen kleven van twee stenen tot een veel groter en schijnbaar waardevollere eenheid. Ze zijn te vinden in sieraden, meestal in een gesloten zetting, waardoor de ‘doublets’ moeilijker te identificeren zijn. Bij diamant duiken oude slijpmethoden op die echter niet zo oud zijn als ze lijken en bijgevolg ook veel minder waardevol zijn.
CVD-diamant (Chemical Vapour Deposition) kan er heel echt uitzien en is soms niet op te sporen zonder een spectrometrieapparaat. Ze duiken op in 3 tot 4 karaat grootte. Synthetische diamanten die ‘op de oude manier’ zijn geslepen en gezet op ringen die echt oud zijn, wekken de illusie van een authentiek oud juweel, terwijl het slechts om een hoax gaat.
https://www.caratgemlab.com/en/laboratory/