Stone Stories

In “Stone Stories” belichten we telkens een zestal edelstenen die ons meenemen op reis, van Cleopatra tot Julia Roberts, van Brazilië tot Zambia, van het Belgische juweelhuis Jochen Leën tot het Zwitserse luxemerk Chopard.

Gekleurde edelstenen van A tot Z

Dit nieuwe hoofdstuk van “Stone Stories” brengt ons bij vijf gekleurde edelstenen die al eeuwenlang tot de verbeelding spreken, van de Egyptische farao’s tot prinses Diana. Laat je betoveren door de ‘whiskey’-gouden gloed van hessoniet en de magische schakeringen van toermalijn. Of misschien is het buitenaardse groen van peridoot en het magische blauw van saffier meer jouw meug?

Hessoniet

Hessoniet behoort tot de mineraalgroep grossulaar. Deze edelsteen wordt door zijn warme, honingbruine en oranje kleurenpracht ook wel kaneelsteen genoemd. De meest waardevolle exemplaren zijn afkomstig van Sri Lanka, maar ook in India, Brazilië, Tanzania en Canada zijn er afzettingen van dit mineraal te vinden.

De naam hessoniet is afgeleid van het Griekse woord ‘hesson’ of ‘inferieur’, wat verwijst naar de lagere hardheid van de steen in vergelijking met andere granaatvariëteiten: 6,5 tot 7 op de schaal van Mohs maakt hessoniet minder robuust, maar toch populair vanwege zijn unieke kleur en glans. Dankzij de aardse tinten past de steen perfect in gouden sieraden, soms in combinatie met diamanten of andere felgekleurde edelstenen.

  • Hessoniet was al geliefd in het oude Griekenland, de steen zou wijsheid en inzicht verschaffen.
  • De transparantie van deze honingkleurige stress-bestrijder kan variëren van doorschijnend tot semi-transparant.
  • Hessoniet staat in de traditionele Indiase juwelenleer bekend als ‘Gomed’ en wordt gebruikt om tegenslagen in het leven te beperken..

Peridoot

Peridoot is een olijfgroene edelsteen die geassocieerd wordt met zonneschijn en positiviteit. De oude Egyptenaren noemden het de ‘steen van de zon’. Hoewel peridoot soms verward wordt met smaragd, kan je de schoonheid van dit groen vulkanisch kristal gerust beschrijven als ‘buitenaards’. Peridoot komt immers ook voor in meteorieten. Geen wonder dat de Egyptische farao’s maar al te graag pronkten met een stukje peridoot om hun goddelijke macht in de verf te zetten.

Peridoot wordt tegenwoordig gewonnen in Australië, Birma, Kenia, Noorwegen en het Himalayagebergte. Het is een van de weinige edelstenen die slechts in één kleur voorkomt, hoewel de tint kan variëren naargelang de hoeveelheid ijzer in de kristalstructuur. Met een hardheid van 6,5 tot 7 op de schaal van Mohs is peridoot geschikt voor dagelijkse sieraden, maar om krassen te voorkomen vergt deze edelsteen toch enige voorzichtigheid.

  • Peridoot zou helpen om het hart te openen en relaties te versterken.
  • In 2003 ontdekte de Amerikaanse ruimtesonde Odyssey peridoot op Mars.
  • Toetanchamon bezat een hanger met peridoot.

Rubelliet

Rubelliet, een zeldzame toermalijnvariëteit, is een geliefde steen bij juweelontwerpers vanwege zijn diep roze tot roodachtige tinten. De aanwezigheid van mangaan in de kristalstructuur veroorzaakt deze opvallende rode kleurtinten. De naam rubelliet komt van het Latijnse woord ‘rubellus’ (roodachtig) en refereert uiteraard naar het grote broertje, de dieprode robijn.

Rubelliet wordt hoofdzakelijk gevonden in Brazilië, Nigeria en Madagaskar. Met een hardheid van 7 tot 7,5 op de schaal van Mohs spreekt rubelliet misschien minder tot de verbeelding dan het veel hardere robijn, maar toch is rubelliet zeldzamer én kostbaarder, kortom een waar prijsbeest op exclusieve veilingen. Zijn intense kleur blijft zelfs onder verschillende lichtomstandigheden bijzonder stabiel.

  • Rubelliet komt vaak voor in de kronen van de Russische tsarenfamilie.
  • De steen staat bekend om zijn stabiliserende werking op het hartchakra en zou emotionele balans en innerlijke vrede bevorderen.
  • Vanwege zijn schaarste en intense kleur is rubelliet een van de duurdere toermalijnsoorten.

Saffier

Saffier, een van de meest geliefde en waardevolle edelstenen, is beroemd om zijn koninklijke blauwe kleur. In de Griekse mythologie werd de saffier toegeschreven aan Zeus, de god van hemel en bliksem. De steen van de hemel zou daarom bescherming bieden tegen stormen en andere natuurrampen. Wat er ook van zij, de saffier behoort al eeuwen tot de ‘big four’ en pronkt niet alleen door zijn schoonheid naast diamant, robijn en smaragd, maar ook door zijn indrukwekkende hardheid van 9 op de schaal van Mohs.

De saffier behoort tot de korundfamilie en komt naast het klassieke blauw nog in andere kleuren voor, van roze en geel tot groen en paars. De waarde van saffieren wordt grotendeels bepaald door de intensiteit en zuiverheid van hun kleur.

Het meest gewilde blauw is het ‘koningsblauw’, zoals de beroemde Kashmir-saffieren, die diep en fluweelachtig van kleur zijn. Saffieren worden gevonden in landen zoals Sri Lanka, Myanmar en Madagaskar, maar ook Australië en de VS leveren prachtige exemplaren.

  • Padparadscha-saffieren, een zeldzame roze-oranje variant, behoren tot de zeldzaamste saffieren ter wereld.
  • Sommige saffieren kunnen van kleur veranderen, naargelang de lichtinval.
  • De beroemde verlovingsring van prinses Diana, nu gedragen door Kate Middleton, is versierd met een 12-karaats blauwe saffier, omringd door diamanten.

Toermalijn

Toermalijn is een complex borosilicaatmineraal, samengesteld uit ijzer, aluminium, natrium, magnesium, lithium en kalium. Door de chemische complexiteit kan toermalijn in bijna elke kleur voorkomen: van zachtroze, intens groen tot zelfs tweekleurig, deze edelsteen heeft het allemaal. De oude Egyptenaren geloofden dat toermalijn een steen van de zon was, voortgebracht door een regenboog.

Deze fascinerende edelsteen wordt vaak gevonden in graniet en metamorf gesteente in Brazilië, Afghanistan en Nigeria. Toermalijn heeft een hardheid van 7 tot 7,5 op de schaal van Mohs, waardoor deze bestand is tegen dagelijkse slijtage. Een van de meest zeldzame exemplaren is de Paraïba-toermalijn, die je instant betovert met neonblauwe en groene tinten; de allermooiste exemplaren worden verwerkt in pronkstukken van legendarische juweelhuizen.

Een opmerkelijk kenmerk van toermalijn is dat het piëzo-elektrische eigenschappen heeft. Dit betekent dat de edelsteen elektrische spanning kan opwekken wanneer hij verwarmd of mechanisch onder druk gezet wordt. Dit fenomeen werd voor het eerst waargenomen in de 18e eeuw en leidde sindsdien tot technologische toepassingen, zoals drukgevoelige sensoren.

  • De Russische keizerin Catharina de Grote was een fervent verzamelaar van toermalijn.
  • Blauwe toermalijn wordt vaak gebruikt om communicatie en spirituele groei te versterken.
  • De Chinese Keizerin Dowager Cixi had een voorliefde voor roze toermalijn.