Joke Quick, creating from the pure beauty of gemstones

De intensiteit van kleur, de oneindige variatie aan lichtbrekingen en de daaruit voortvloeiende kleurnuances, de verschillende aanblik bij daglicht, kunstlicht en alles wat daartussen valt is dé inspiratiebron voor Joke Quick.

Haar opa was juwelier en de drang naar een creatieve toekomst liet zich al snel voelen. Pottenbakken, kunstacademie volgen… maar haar ouders dachten eerder aan Latijn… Zoals wel vaker voorkomt, valt alles uiteindelijk in de juiste plooi.

Nu twaalf jaar geleden begon het echt voor Joke Quick, ze had voor zichzelf uitgemaakt hoe ze haar creatieve drang zou omzetten in concrete realisaties. Edelstenen vormen de kern van haar verhaal. “Ik heb een sterk emotionele band met juwelen” verklapt ze ons. “Ik wil mensen graag mooi maken en juwelen lenen zich daar bij uitstek toe!”. Ze noemt zichzelf een ‘ekster’ omdat ze zich steeds opnieuw aangetrokken voelt door de schittering en rijke variatie aan edelstenen.

Intensity of colour, infinite variety of light refractions and colour nuances.

De steentjes zijn het begin voor het ontstaan van elke creatie en bepalend voor haar juwelen. Er is een eindeloze variatie aan patronen en kleurpaletten mogelijk. Joke Quick creëert telkens nieuwe composities door het combineren van verschillende edelsteensoorten en formaten. “Door het kiezen voor kleinere formaten kan ik meer diverse en zeldzamere steensoorten verwerken, zoals bv. Paraiba of Spinellen” licht ze toe. “Paraiba is de zeldzaamste en duurste variëteit van toermalijn. Sommige exemplaren kunnen qua waarde gemakkelijk concurreren met grote diamanten met de hoogste eigenschappen. Rode Spinellen ogen anders dan Robijn onder elk licht altijd fris en levendig rood”.

Gevoelsmatige selectie

Joke Quick stelt een eigen collectie voor en ontwerpt daarnaast op maat voor klanten. Meestal ‘legt’ ze de edelsteentjes voor zich uit tot wat er ligt overeenstemt met haar inspiratie. “Het voelt wel of niet goed aan” is bepalend voor de uitvoering. “Elk stuk is uniek. Wie hetzelfde stuk opnieuw wil bestellen, vraagt eigenlijk een kopie van het eigen origineel”. 

En er blijkt veel vraag naar kopieën. Minstens tien Belgische juweliers kregen al foto’s van haar juwelen voorgelegd met de vraag ze na te maken. Succes heeft ook zijn keerzijde… Voor maatwerk werkt ze ook met Adobe Photoshop, waar ze foto’s van de echte edelstenen invoegt om het ontwerp zo realistisch mogelijk te kunnen tonen aan de klant. “De ovale vorm van mijn ringen oogt het mooist aan vrouwelijke vingers, verlengt optisch de hand” geeft ze aan. “Ik vind praktisch draagcomfort ook heel belangrijk; mijn ringen mogen niet haken”.

Creatieve complementariteit

Joke Quick en haar zetter zijn een perfect op elkaar ingespeeld duo. Tot zowat 8 jaar geleden vervaardigde ze zelf haar juwelen, maar haar drang naar perfectie bracht haar bij twee goudsmeden die haar werk begrijpen en er door worden getriggerd. Joke Quick creëert meestal ‘patronen’, de tweedimensionale voorzet naar het uiteindelijke driedimensionale juweel. “Ik wil altijd textuur leggen in mijn ontwerpen, als het ware modeleren met de steentjes” benadrukt Joke Quick. “De zetter begrijpt hoe het patroon om te zetten, mag zelf meedenken en draagt – letterlijk – zijn eigen ‘steentje’ bij aan mijn creaties. De hoogte van de plaatsing, de kanteling van de steentjes… spelen allemaal een rol voor het uiteindelijke resultaat”.

Juwelenliefhebbers

Joke Quick kent veel succes in de USA, waar ze haar creaties aanbiedt via een platform voor luxeproducten. “Klanten zijn juwelenliefhebbers, wat niet hetzelfde is als fashionista’s” stelt ze vast. “Ze hebben oog voor juwelen, het artistieke en ambachtelijke van zowel creatie als uitvoering. Ook generatie Z houdt veel van juwelen, zowel meisjes als jongens!”. 

Zelf houdt ze van festivals bezoeken met haar dochters, o.a. Extrema outdoor en Voodoo Village in Brussel. Met eten is het opletten omwille van haar gezondheid. Ze moet heel veel snoepen vanwege diabetes type 1, maar kiest verder overwegend voor gezonde gerechten. Een glaasje bubbels mag altijd, maar wel liefst zo suikerarm als mogelijk. Vakantie is geen grote verleider voor Joke Quick, evenmin als zonnige stranden. Daar steekt verveling te gauw op en hunkert ze naar het wauw-gevoel die de edelstenen haar geven bij het creëren van nieuwe juwelen.