L’artisan du Temps

Achter de schermen

Gilles Clavareau was als jongere gefascineerd door de detaillering en finesse van modeltreinen, maar hun historische waarde en verzamelpotentieel bleek beperkt. Met horloges en uurwerken ligt dat heel anders… Het zou zijn toekomst bepalen.

De fascinatie van het buitengewone

Alles begon op een zolderkamertje bij zijn grootmoeder en een bescheiden startkapitaal van amper 5000 euro. In 2004 opende Gilles Clavareau zijn eerste zaak aan de Waterloosesteenweg in Brussel: L’Artisan Du Temps. Vandaag is het dé speciaalzaak voor tweedehands horloges met een bijzondere voorliefde voor vintage. Uniek is dat hier het volledige traject wordt overkoepeld, van inkoop over renovatie/restauratie tot verkoop. Hierdoor genieten kopers zelfs 3 jaar garantie.

L’Artisan du Temps breidde uit met 2 aanpalende panden en een goed beveiligd pand tegenover de thuisbasis, waar het atelier werd overgebracht. Het atelier is het hart van de zaak en – zonder het belang van goed inkopen te onderschatten – de motor van het inmiddels internationale succes van L’Artisan Du Temps.

Passie werkt aanstekelijk

Gilles Clavareau omringt zich vandaag met een team van 11 gepassioneerde horlogemakers. Hun hoofdactiviteit: ‘reconditioning’ van horloges. Het gaat in eerste instantie om de ingekochte stukken voor verkoop, maar ook om onderhoud en herstelling van klantenhorloges. “Wij brengen de horloges in bijna nieuwe staat, met diep respect voor originaliteit en historiek” benadrukt Gilles Clavareau. “Klanten zien dat soms anders. De ene wil gewoon dat het horloge opnieuw werkt, de andere wil het laten stralen, meer nog dan toen het nieuw was… Er is veel variatie mogelijk in de graad van restauratie en we adviseren steeds wat best is voor voor het behoud van de waarde, het respect voor de tijdsgeest en maximaliseren van de collectors value, al heeft de klant altijd het laatste woord…”. Naast in- en verkoop voor de eigen zaak gaat Gilles Clavareau ook gericht op zoek voor verzamelaars naar specifieke horloges. In de loop der jaren bouwde hij daarvoor een internationaal netwerk uit.

Blijven investeren in perfectie

De uitrusting van het atelier is ronduit indrukwekkend met een overvloed aan gereedschappen en machines, veelal van Zwitserse makelij. Waar nodig worden onderdeeltjes van uurwerken opnieuw gemaakt of gecorrigeerd. Daarnaast ontdekken we een overvloed aan Vintage-onderdelen voor alle merken, allen zorgvuldig opgeborgen, gereferentieerd en geïnventariseerd. Soms koopt L’Artisan du temps loten onderdelen op om de eigen stocks op peil te houden of nog verder te verfijnen. Gilles Clavareau: “Het is hoogst uitzonderlijk dat we vastlopen omwille van een ontbrekend onderdeeltje”. We mogen gerust stellen dat L’Artisan du temps een grote bijdrage levert aan het verzekeren van het erfgoed van de meest prestigieuze horlogemerken.

Exclusiviteit in overtreffende trap

Aan de Brusselse Zavel, beter bekend als ‘Sablon’ en vermaard voor zijn antiquairs en culinaire parels, opende Gilles Clavareau een tweede zaak: ‘Eveline’, genoemd naar zijn grootmoeder.

De meest zeldzame horloges die L’Artisan du temps in topconditie heeft teruggebracht zijn hier terug te vinden. Het gaat om horloges met begeleidend CV, gedragen door bekende personen… Maar er is ook een adembenemend aanbod aan horlogebandjes voor vintage-horloges, opgeborgen in prachtige ambachtelijke meubels uit dezelfde tijd.

Gilles Clavareau leidt ons van de ene naar de andere verbazingwekkende ontdekking. Eén ervan is het door een scheepsbouwer in eikenhout uitgevoerd atelier in de kelder, tegen alle verwachting in niet voor eigen horlogemakers ingericht, maar voor initiatiecursussen horlogetechniek gericht op liefhebbers. Elke vierkante centimeter waar je ogen halthouden vertelt een verhaal van exclusiviteit en openbaart iets buitengewoons. Gilles Clavareau realiseerde een kunstwerk ter ere van kunstwerken die de horlogegeschiedenis markeren, een buitengewone ontmoetingsplek voor heden en verleden.

Meer info : www.artisandutemps.com