Safety as a service

Waardevolle stukken verdienen aangepaste beveiliging

Juwelen en horloges hebben voor de meeste eigenaars zowel een financiële als een emotionele waarde. Het is dan ook vanzelfsprekend dat waardevolle stukken een aangepaste bescherming verdienen. Vele decennia lang waren banken de vanzelfsprekende keuze met hun aanbod kluizen. Dat is vandaag niet langer het geval.

De bankenwereld kende de voorbije jaren een opvallend groot aantal sluitingen van filialen, wat gepaard ging met een grote afbouw van het aanbod kluizen. Niet alleen de beschikbaarheid van kluizen is gedaald, ook de verhuur van kluizen als service is sterk afgebouwd.
Toch zouden er volgens een artikel dat De Tijd eind 2023 publiceerde, nog een kwart miljoen Belgen gebruik maken van een kluis bij een grootbank. Er zijn zeker nog wel wat zelfstandige kantoorhouders in het land te vinden die over een kluizenzaal beschikken en de verhuur verder aanbieden. Maar nieuwe klanten vinden er zelden een onderkomen voor hun waardevolle zaken.

Een kluis in huis

Het veilig bewaren van waardevolle stukken is een noodzaak. Temeer omdat steeds meer personen juwelen, horloges, vulpennen of andere waardevolle objecten verzamelen. Een kluis in huis heeft het grote voordeel dat men op elk ogenblik toegang heeft tot zijn waardevolle stukken. Dit wil zeggen dat niet iedereen gebonden is aan de openingsuren van een bankkantoor. Als eigenaar moet men ook niet de straat op met juwelen of horloges om ze naar een bankkluis te brengen. Daar staat tegenover dat men het risico loopt ontvoerd te worden met zowel financieel als mentaal leed. Kluizen voor de privéwoning zijn er in veel maten en soorten, wat de juiste keuze er niet makkelijker op maakt. De inbraakwerendheid is best gecertificeerd, wat ook door de verzekeringsmakelaar zal gevraagd worden.

Er bestaan EN-normen voor inbraakwerende kluizen in de volgende veiligheidsnormen: EN 14450 Europese Norm voor privékluizen Security Level S1 en S2; EN 1143-1 Europese Norm voor kluizen Grade 0 t/m klasse VI. De EN-norm geeft ook meer details over de beveiliging die men mag verwachten. Zo staat EN 14450 Security Level S2 slechts voor een bescherming die beperkt is tot 5.000 euro voor contant geld of 9.000 euro aan kostbaarheden.

Dat is absoluut onvoldoende voor wat de juwelen en/of horlogeverzamelaar verwacht. Zelfs topmodellen van vermaarde merken voor privégebruik met EN 1143 normering blijken relatief bescheiden specificaties te hebben (vb. Euroklasse 3: verzekeringswaarde kostbaarheden € 20.000 tot € 90.000). Verzekeraars zullen ook een gecertificeerde verankering eisen. Vanaf dit jaar moeten EN 1143-1 klasse 1 of hoger genormeerde kluizen verankerd worden door een erkend verankeraar.

In een wereld met toenemende criminaliteit is het veilig bewaren van waardevolle stukken meer dan ooit aanbevolen.

De wijnliefhebber achterna

In Frankrijk en meer specifiek in de Parijse regio, ontstond een gespecialiseerd aanbod voor wijnliefhebbers die hun kostbare wijnen optimaal wensen te bewaren, maar daar thuis geen plaats voor hebben. Het gaat om een soort ‘wijnsafe’ met vakkundig beheer. Dat aanbod inspireerde de juwelen en horlogewereld. Speciaalzaken hebben een hechte vertrouwensband met hun klanten, zeker als het om verzamelaars gaat.Zij hebben, anders dan banken, ook klantvriendelijke openingsuren (6/7). Het aanbieden van een veilige opslag voor juwelen en horloges kan een interessante zakelijke opportuniteit bieden en bovendien extra traffic creëren voor de zaak. De juwelier of horlogespecialist is ook goed geplaatst om de passende verzekering te onderhandelen. Initiatieven blijven momenteel veelal onder de radar omwille van uiterste discretie t.o.v. de klanten.

Nieuwe speler

Na 12 jaar activiteit in België is CitySafes 2 jaar geleden begonnen aan de uitrol van een netwerk locaties waar kluizen worden verhuurd. CitySafes van het Nederlandse moederbedrijf DNK (De Nederlandse Kluis) werd opgericht in 2012 en is ook actief in Duitsland en Denemarken. In België stelt het zich tot doel dat ‘elke Belg op maximaal twintig minuten rijden een kluis moet vinden’.

CitySafes zoekt graag historische bankgebouwen uit om zich te vestigen. Zoals het prachtog gerestaureerde gebouw van de Nationale Bank aan de Leopoldplaats in Antwerpen. Hier plaatste CitySafes een duizendtal nieuwe safes. Het claimt ook dat de veiligheidsmaatregelen strenger zijn dan bij bankenkluizen. Naast bewegingssensoren zijn er camera’s en seismografische sensoren, die abnormale trillingen detecteren, afkomstig van explosies of boringen.

De inhoud van een type A-kluis is standaard tot €45.000 verzekerd. Optioneel kan dat opgetrokken worden tot €90.000 en zelfs €150.000. Het is ook mogelijk om meerdere kluizen te huren indien een hogere dekking gewenst is. CitySafes werkt met een huurcontract op jaarbasis, één maand vooraf opzegbaar. Momenteel zijn er een 12-tal locaties operationeel, zonder afspraak toegankelijk van maandag tot vrijdag. Nieuwe openingen zijn gepland in Mechelen, Leuven en Namen.

Meer info :
www.citysafes.be