Lab grown diamonds

Wat in de diamantsector een ware revolutie beloofde te worden, verloor de voorbije jaren wat van zijn glans: de lab-grown diamond.

WAT ZIJN LAB-GROWN DIAMONDS?

Lab-grown diamonds (LGD’s) hebben dezelfde chemische en fysieke eigenschappen van een natuurlijke steen, en mogen dus niet worden verward met imitatiediamanten zoals zirkonia. De origine van de steen is waarin het verschil zich schuilhoudt. Natuurlijke diamanten worden uit de dieptes van de Aarde gehaald, waar ze miljarden jaren lang gevormd werden. LGD’s worden op een synthetische manier in een laboratorium gecreëerd. Daar worden de extreme natuurlijke omstandigheden nagebootst om de ruwe diamanten in een versneld proces te laten groeien.

Dat de lab-grown diamonds de laatste jaren hun opmars hebben verdergezet, is een understatement. In 2022 steeg de wereldwijde omzet van LGD’s namelijk met 38 procent. Die groei wordt onder meer gedreven door de beschikbaarheid in verschillende prijsklassen en de stijgende populariteit van synthetische diamanten bij de jongere generaties.

DUBBELE BODEM

Sinds het begin van de commerciële introductie van synthetische diamanten is echter duidelijk geworden dat de grote diamantspelers en hun klanten een echte en unieke diamant nog steeds hoger in het vaandel dragen. Want een diamant zien, is altijd een beetje dromen. Wie denkt aan diamanten, denkt aan het authentieke en exclusieve karakter van de stenen. Het is daar dat het schoentje wringt voor lab-grown diamonds. Het aanbod van synthetische diamanten is geëxplodeerd, en de prijzen zijn drastisch gedaald.

Tien jaar geleden was een LGD zo’n tien procent goedkoper dan een natuurlijke diamant. De laatste jaren is de kostprijs evenwel gekelderd. Aan de basis van het diamantproces, bijvoorbeeld in India en China, bedraagt de waarde voor LGD’s op dit moment tussen de acht en tachtig dollar per karaat, wat een fractie van de prijs van echte diamanten is en ongeveer neerkomt op de prijs van een kunstmatige zirkonia. Waar komt die sterke prijsdaling vandaan? Om hun personeel te behouden tijdens de rustigere periodes, lieten slijperijen lab-grown diamonds aanrukken om te verwerken en aan te bieden. Er ontstond een overaanbod aan LGD’s, waardoor de prijzen vervolgens sterk daalden. Bij de grote spelers op de diamantenmarkt, zoals de bekende diamantgroep De Beers, is de interesse in LGD’s de laatste jaren dan weer naar een lager pitje gezakt. Waar de LGD’s enkele jaren geleden nog een kans kregen, zie je vandaag een omgekeerd verhaal.

Wie denkt aan diamanten, denkt aan het authentieke en exclusieve karakter van de stenen. Het is daar dat het schoentje wringt voor lab-grown diamonds.

GROENE SCHIJN

Daarnaast kan de duurzame bubbel rond het productieproces van de LGD’s deels doorprikt worden. Zo werd gedacht dat de synthetische stenen een ecologische ziel bezitten, maar in werkelijkheid is er een groot volume elektriciteit nodig voor de ontwikkeling. In de landen van origine, zoals India en China, wordt die elektriciteit nog vaak opgewekt door middel van steenkoolverbranding, een weinig milieuvriendelijk proces. Verder wordt maar beter kritisch omgesprongen met LGD’s, aangezien ze een voedingsbodem voor fraude vormen. Op het internet kunnen kopers worden wijsgemaakt dat het gaat om echte diamanten, terwijl ze een LGD aanschaffen. Daarom is het belangrijk enkel te handelen met gecertificeerde stenen.

WAT BRENGT DE TOEKOMST?

Wat zeker is: lab-grown diamonds hebben zich voorgoed gevestigd in de diamantsector. In de toekomst lijken zich dan ook twee verschillende markten te vormen: een markt voor echte diamanten en een markt voor lab-grown diamonds, die zich in de goedkopere segmenten van de diamantenmarkt zullen bevinden. In China en de Verenigde Staten zijn LGD’s heel populair. Zo nemen LGD’s in de VS stilaan de plaats in van piqués, ofte diamantstenen met zware insluitsels. Daarnaast zijn er Amerikaanse juweliers die een gratis synthetische diamant aanbieden bij de aankoop van een echte diamant. Een duidelijk beeld van hoe de twee soorten zich tegenwoordig tegenover elkaar verhouden.