Balmain: Wanneer Haute Couture en de passie voor horlogemaken elkaar ontmoeten

In de jaren tachtig van vorige eeuw trokken de creaties van Pierre Balmain de aandacht van de deskundige oprichter van de Swatch Group die vervolgens in 1987 de exclusieve rechten verwierf om Pierre Balmain-horloges in Zwitserland te vervaardigen. Uiteindelijk werd in 1995 de Swatch Group wereldwijd eigenaar van het horlogemerk.

Wie is deze geweldige modeontwerper?

Pierre Balmain werd geboren in 1914 in Frankrijk. Hij was één van de voornaamste figuren van de Parijse Haute Couture en van bij de opening, in 1945, van zijn modehuis in Parijs hielp hij het idee van Franse luxe over de hele wereld verspreiden. Als groot kunstliefhebber werd hij geïnspireerd door de grafische voorstellingen van enkele van de oudste kunststromingen, namelijk de Arabische kunst en de Mandarijnkunst, die gebruik maakten van sterk vergrote bloemen en planten. “Les Arabesques” waren voor dit creatieve genie de kern van zijn inspiratie.

De Pierre Balmain horloges

De ontmoeting met Zwitserse horlogekennis en innovatie was de aanleiding tot het creëren van collecties die de preciese elegantie en het design reflecteren die zo specifiek zijn voor Haute Couture. De kracht van deze ontwerpen, gebaseerd op de combinatie van gedurfde vormen en moderne technologieën en materialen, waren verrassend en verleidelijk. Kenmerkend voor het ontwerp van Balmain-horloges zijn de decoratieve arabesken. De uurwerken voldoen aan zeer hoge kwaliteitseisen en zijn voorzien van het prestigieuze ‘Swiss Made’ label.