Juwelen van 100% Belgische productie

Handmade in Belgium: Juwelen van 100% Belgische productie

Juwelen creëren van ontwerp tot afgewerkt product: weinig Belgische fabrikanten gaan de uitdaging nog aan. Toch is het verhaal van traditioneel edelsmeden nog niet uitverteld. Prestige volgde in deze vijfdelige reportage de merken bij wie het ambachtelijke vuur onophoudelijk blijft branden.

Deel 04: Beheyt

Liefst twee eeuwen terug legde Jean-Baptiste Beheyt de kiem voor het juwelenhuis dat vandaag nog steeds z’n naam draagt, door de oprichting van een zilversmederij in Poperinge. Over de generaties heen bloeide het bedrijf uit tot een echt huis van vertrouwen voor juweliers in België en in het buitenland. In de jaren 50 wordt het beleid overgeheveld van de familie Beheyt naar Gilbert Sabbe en vervolgens ook naar zijn zonen Stef en Bob, die respectievelijk de productie en de commercialisatie leiden. “We zijn trots op de lange geschiedenis van ons bedrijf en behouden met plezier de naam waaronder het faam maakte”, klinkt het.

Een historisch hoogtepunt was onder meer een bijzonder stuk voor de stad Kortrijk, waar het atelier van Beheyt sinds 1879 gevestigd is. “We kregen de opdracht om een gouden maquette te maken van het Kortrijkse Stadhuis, als speciale attentie voor koning Boudewijn die er in 1962 zijn intrede deed. Dat was een hele eer, zeker omdat Kortrijk toen het epicentrum van juwelenmakelij was. Er werkten zo’n 2500 goudsmeden in de stad alleen. Nu zijn er dat met moeite nog 370 in heel België. Natuurlijk is er sindsdien veel veranderd in de sector: een groot aandeel van het handwerk, zoals de creatie van prototypes, wordt nu opgevangen door 3D. Toch hopen we het oude metier nog lang te mogen vertegenwoordigen.”

“Er worden nu veel meer juwelen gedragen dan vroeger.”

TOTAALSERVICE INCLUSIEF SOCIAL MEDIA

Anno 2023 kan je Beheyt kennen van z’n eigen merken, waaronder One More: een collectie stackable ringen waarvan je er nooit genoeg kan van hebben. Of van Naiomy, dat een frisse mix van betaalbare ringen, oorringen, halskettingen en armbanden in zirkonium brengt. Met Duo specialiseert de fabrikant zich dan weer in verlovings- en trouwringen die volledig in eigen atelier gemaakt worden. De core van Beheyt ligt echter op de creatie van non-branded collecties, vertelt Stef Sabbe: “Vanuit onze thuisbasis in Kortrijk bedienen we klant-juweliers in de Benelux en de rest van Europa. We ontwerpen en maken juwelen volledig op maat en doen dit in voornamelijk 18- en 14-karaats goud.”

Wat Beheyt onderscheidt van andere Belgische fabrikanten? Volgens Bob Sabbe komt het aan op een correcte service over de hele lijn: “Onze klanten weten dat ze bij ons terechtkunnen voor uitmuntend vakmanschap. Enkel het allerbeste is goed genoeg. Daarenboven gaat onze dienstverlening verder dan enkel de creatie en levering van juwelen. We begeleiden onze klanten ook in hun verkoopscommunicatie door kwalitatief beeldmateriaal en pasklare socialmediaposts te verschaffen. Zo kunnen ze echt uitpakken met de collecties die ze bij ons afnemen.”

INSPIRATION ALL AROUND

Niet alleen op het vlak van service, ook ontwerpmatig laat Beheyt zich leiden door de laatste trends. “Een mooi juweel ontstaat niet tijdens het productieproces, maar lang daarvoor”, verklaart Stef.

“Alles begint bij een idee en daarvoor vinden we overal om ons heen inspiratie. In de mode, de kunst, de media maar evengoed in onze naaste omgeving. Ik denk aan banale objecten zoals een verlichtingsarmatuur of een theeservies: eender wat kan de basis vormen voor een topdesign. De manier waarop je een idee vertaalt naar een juweel, is wat je tot een goede goudsmid maakt.” Een samenwerking met het internationaal vermaarde marktonderzoeksbureau Sevendots verzekert dat Beheyt up-to-date blijft met de wondrous world of jewelry. “We vinden het belangrijk om nieuwe evoluties in kaart te brengen zodat we kunnen beantwoorden aan wat er op de markt leeft. Het is bijvoorbeeld opvallend hoeveel juwelen er nu gedragen worden. Vaker dan vroeger zie je mensen met meer dan twee oorringen, een combinatie van halskettingen en veel fijne ringen. Dat geldt zowel voor jonge als oudere generaties, en van de instap- tot de high-end markt. Met One More komen we perfect aan die trend tegemoet.”

Ontdek alle merken en diensten van Beheyt op www.beheyt-jewels.be.