Dossier fabrikanten: Handmade in Nederland

Juwelen creëren van schets tot afgewerkt product: weinig fabrikanten gaan de uitdaging nog aan. Toch is het verhaal van traditioneel edelsmeden nog niet uitverteld. Prestige volgt de merken bij wie het ambachtelijke vuur onophoudelijk blijft branden in deze vijfdelige reportage.

DEEL 03: Peter Bruining

In het naoorlogse Amsterdam van 1947 begint Peter Bruining als jonge goudsmid met het maken zegelringen en kleine sierraden. Daarmee plantte hij de zaadjes van een lange familiegeschiedenis in de wereld van ambachtelijke goudsmederij en diamantbewerking. Het bedrijf dat vandaag nog steeds zijn naam draagt, doet een klok luiden bij menig professional in Nederland. Maar ook België, Denemarken en Zweden behoren tot de belangrijkste afzetmarkten van Peter Bruinings juwelen op maat.

De passie voor het vak wordt al meer dan 75 jaar van generatie op generatie doorgegeven. Marketingverantwoordelijke en ontwerpster Maaike Bruining blikt vol trots terug op de prille ambitie van haar opa: “Hij zou het fantastisch vinden om de toewijding die hij had, te zien verder leven in zijn kleinkinderen. Wij werken nog even ambachtelijk en met oog voor hetzelfde kwaliteitsniveau als wat hij 75 jaar geleden al nastreefde.”
Niet alleen Maaike treedt in zijn voetsporen.

Haar echtgenoot Paul doet het financiële beheer, haar broer Dark Bruining ontfermt zich over het strategische luik en schoonzus Hilde heeft de leiding over het atelier in Haarlem. Dat Peter Bruining een familiebedrijf pur sang is, dat staat dus buiten kijf.

Voor de verdeling van zijn collecties kan Dark Bruining (links) rekenen op zijn vertrouwde salespartners: Michèle Nijs (midden) voor België en Bas Schreuder (rechts) voor Nederland.

VAN A TOT Z IN EIGEN ATELIER

De producent creëert naar eigen zeggen ‘tekenen van liefde verpakt in een jasje van goud en diamanten’. Ze werken volledig op maat, met duurzame materialen in overeenstemming met het Convenant Verantwoord Goud en het Kimberley-proces voor gecertificeerde diamanten. Elke fase van het creatieproces wordt gerealiseerd onder eigen dak: van het 3D-tekenen tot het gieten en zetten van de juwelen. Zo zijn ze in staat snel te schakelen, met een gemiddelde levertijd van tien werkdagen per creatie.

“In ons atelier is continu een vijftienkoppig team van meestergoudsmeden en topzetters aan de slag om bijzondere momenten te vereeuwigen in een uniek juweel. Iedereen die bij ons werkt, doet dat 100% met de intentie om vorm te geven aan een bepaalde emotie: bijvoorbeeld een viering van het leven of een aandenken aan een bijzondere herinnering. Dat is hoe wij, los van de materialen die we gebruiken, de kwaliteit van ons werk waarborgen”, aldus Maaike Bruining.

Het toonbeeld van hoe liefde bij Peter Bruining de inspiratiebron bij uitstek is, moet wel de Marina Christina zijn: een bijzondere jubileumring in 14 karaat geelgoud als ode aan de mama van Maaike en Dark. “We hebben de ring ontworpen voor de vijfenzeventigste verjaardag van het bedrijf. Je zal begrijpen dat er heel wat bloed, zweet, tranen heeft gekost en dat er vooral veel tijd over is gegaan. Het resultaat is dan ook ons grootste paradepaardje geworden.

Het is ons meest verkochte model tot op heden”, klinkt het. “Ik geloof dat daarin ons succes schuilt. Alle modellen die we uitbrengen, komen recht uit het hart. We vernoemen ze niet voor niets naar onze grootouders, ouders en kinderen.”

VOOR ELKE VROUW WAT WILS

Met een aantal populaire submerken spreekt Peter Bruining een breed vrouwelijk publiek aan. Zo zijn de fijne sieraden met kleurrijke edelstenen uit de Miss Spring-collecties lekker trendy, terwijl de ontwerpen van R&C en Romance by R&C iets meer maturiteit uitstralen. Belgische juweliers kunnen terecht bij Michèle Nijs en haar dochter Jackie Baert van Roos & Nijs bv voor de afname van deze collecties.

Bekijk alvast de nieuwigheden op www.byr-c.nl en www.missspring.nl.

CONTACT NL:
PETER BRUINING
A. Hofmanweg 38 ■ 2031 Haarlem ■ Nederland / Pays-Bas
+31 23 531 9374 ■ info@peter-bruining.nl

CONTACT BE:
ROOS & NIJS
Michèle ■ +32 495 274 223 ■ michele@roos1835.com
Jackie ■ +32 477 488 602 ■ jackie@roos1835.com

“Al onze ontwerpen komen uit het hart. We vernoemen ze niet voor niets naar onze kinderen.”