Dossier fabrikanten: Handmade in Belgium

Juwelen creëren van ontwerp tot afgewerkt product: weinig Belgische fabrikanten gaan de uitdaging nog aan. Toch is het verhaal van traditioneel edelsmeden nog niet uitverteld. Prestige volgt de merken bij wie het ambachtelijke vuur onophoudelijk blijft branden in deze vijfdelige reportage.

Pigou: Juwelen van 100% Belgische productie

In de jaren 20 van de vorige eeuw ging de overgrootvader van Thierry en Patricia Pigou aan de slag als goudsmid. Sindsdien was goud niet meer weg te denken uit de familie. Thierry en Patricia Pigou groeiden letterlijk op in het atelier, waar de interesse werd gewekt en gekoesterd. Na het overlijden van hun vader kwamen ze als vierde generatie aan het roer, onder het toeziende commerciële oog van moeder Nadine. Vandaag is de naam Pigou een gevestigde waarde in de sector.

Waar Thierry zich ontfermt over de sales en het uitzetten van de strategie, leidt zijn creatieve en technisch onderlegde zus Patricia het atelier in Kortrijk, met dezelfde passie voor het vak als mama Nadine het haar voordeed. Zo blijven eeuwenoude smeedtechnieken al jaren binnen de familie. “Er zijn weinig bedrijven die de ambachtelijke methodes zoals stampen, hameren en guillocheren nog toepassen”, weet Patricia. “Wij vinden het belangrijk om die traditie in ere te houden en onze kennis over te dragen aan jonge, gedreven creatievelingen. Patricia heeft zelf het goudsmeden geleerd en kan daardoor als geen ander zowel de klanten als de vakmannen beter begeleiden naar een perfect resultaat.”

Diverse disciplines

Pigou werkt in hoofdzaak met 18-karaats goud, en heeft een eigen collectie fijne, handgemaakte juwelen en trouwringen. Ze worden verdeeld via ruim 450 juweliers in België, Luxemburg en Frankrijk. “Naast onze ruime collectie juwelen bieden we ook maatwerk aan, van het ontwerp tot de in-houseproductie. Daarvoor kunnen we rekenen op een twaalfkoppig team dat in diverse disciplines thuis is. Een deel van de medewerkers in ons atelier hanteert de klassieke technieken, terwijl de jonge garde meer vertrouwd is met bijvoorbeeld 3D. Dat zorgt voor een goede kruisbestuiving en laat ons toe voor elke opdracht de juiste aanpak te kiezen.”

TIJDLOZE COLLECTIES

In de Emotions-collectie van Pigou wordt oud goud getransformeerd naar een nieuw en eigentijds juweel op maat. De klant kan kiezen uit een brede waaier van juwelen en deze desgewenst nog laten aanpassen naar eigen keuze. Met de You and Me-collectie, biedt Pigou haar klanten een breed scala aan sieraden gezet met diamanten en edelstenen. De laatste jaren is de collectie verrijkt met een gamma zirconium juwelen om te voldoen aan de vraag van de markt. De collectie You and Me volgen de trends op de voet, met een commercieel aanbod. Die worden samengesteld uit juwelen die Pigou uit noodzaak laat produceren in het buitenland, omdat ervaren personeel schaars is in België, en met in eigen huis geproduceerde juwelen. Voor Patricia is de uitbreiding van het team met ervaren goudsmeden een continue zoektocht.

Verder vervaardigt Pigou ook gestampte zegelringen, asjuwelen, rouwjuwelen, solitairs en een uitgebreide collectie trendy trouwringen onder de merknaam D’euxx. Ten slotte behoren ook juwelen op maat tot de mogelijkheden: van exclusieve ontwerpen en 3D tot afgewerkte producten met exclusieve edelstenen, halfedelstenen en diamanten. Geen moeite is Pigou teveel.

OLD BUT GOLD

Voor de productie van nieuwe juwelen vertrekt Pigou vanuit de designwensen van de klant of zelfs van een wit blad. “Dan laten wij onze creativiteit graag de vrije loop. Afhankelijk van de complexiteit en welke processen erbij komen kijken, trachten wij elke opdracht in een zo kort mogelijke tijdspanne af te ronden. Op voorwaarde dat het eindresultaat aan alle wensen voldoet, natuurlijk.

KLEUR MAAKT COMEBACK

Het bewerken en zetten van diamanten en edelstenen hoort volgens de familie Pigou onlosmakelijk bij goudsmeden. Maandelijks vullen leveranciers uit binnen- en buitenland de voorraad van Pigou aan met de mooiste en steeds vaker kleurrijke exemplaren. “België is een echt diamantland, maar de afgelopen jaren merken we toch een groeiende vraag naar edelstenen en halfedelstenen. Van vertrouwde soorten als toermalijn over trendy topaas london blue tot zeldzame morganiet: Er mag best weer wat kleur en fun in juwelen zitten.”

DE HIGHLIGHTS

Het geheim van Pigou ligt in de persoonlijke aanpak van Patricia en Thierry, een competent familiaal team, decennialange ervaring, grote keuze modellen, de voortdurende evolutie en modernisering en een goede reputatie binnen de sector!

Hoe Pigou goud, diamanten en kleurstenen verenigt in zijn collectie en creaties op maat, kan je op afspraak ontdekken in het atelier in Kortrijk. Als geregistreerde klant plaats je tevens makkelijk een online bestelling op www.pigou.be.

CONTACT:
PIGOU ■ Veldstraat 39, 8500 Kortrijk ■ +32 56 21 96 75 ■ office@pigou.be

“We geven oude juwelen een nieuwe vorm zonder aan de emotionele waarde te raken.”