Vintage luxe horloges

Vintage en pre-owned luxe horloges zijn populairder dan ooit. Is dat verrassend? Nee, eigenlijk niet. De gehele luxe tweedehandsmarkt groeit namelijk al enige jaren zeer gestaag. De redenen daarvoor zijn divers. Moderne technologie speelt een rol, maar ook duurzaamheid. Net als een verlangen naar vroeger en een eigen stijl.

Laten we beginnen bij het begin, met vroeger, toen alles beter was. Welnu, in tijden van grote, mondiale onzekerheden ligt het in de menselijke aard om het verleden met weemoed en warmte te beschouwen. Vintage horloges – dat zijn modellen die voor 1990 zijn gemaakt – en ook pre-owned modellen die al enige tijd uit productie zijn, zijn tastbare herinneringen uit vervlogen tijden. Vintage horloges vertegenwoordigen een tijdperk van klassiek design en fijn vakmanschap waar velen naar terug verlangen.

Betaalbaar, bereikbaar en aantrekkelijk

Goed voorbeeld is misschien het horloge dat u als student begeerde, maar onbereikbaar was, dat nu niet meer is. En bij een hernieuwde kennismaking vervult het polshorloge in kwestie als een tijdmachine die u terug transporteert naar een periode waarin het leven heerlijk onbezorgd was. Met andere woorden, het horloge realiseert een onbetaalbare sensatie die verrassend betaalbaar is. Het is waar dat de prijzen van vintage horloges waar de merknamen van met name Patek Philippe en Rolex op de wijzerplaat prijken, tot zeer grote hoogten zijn gestegen.

Maar aantrekkelijke alternatieven zijn wel degelijk voorhanden. Gebruikte horloges van gereputeerde Zwitserse merken als Breitling, Heuer, Zenith, Longines en Blancpain zijn geliefd onder horlogekenners en tevens aantrekkelijk voor nieuwkomers in de horlogewereld.

Een introductie in luxe

Voor het juiste perspectief is het goed om te weten dat in 2021 tweedehands luxe een omzet realiseerde van 33 miljard euro. Dat is een stijging van maar liefst 65% in vier jaar tijd. En in het segment van pre-owned luxe domineert het horloge. Tegenwoordig is één op de drie horloges die online worden verkocht, ooit van iemand anders geweest.

De stijgende populariteit van gebruikte horloges zorgt ervoor dat steeds meer juweliers pre-owned exemplaren een meer prominente plek in de winkel geven. Een van de motivaties om vintage en pre-owned horloges in de etalage te zetten, is dat het een nieuwe groep klanten bereikt. Volgens een recent rapport van de Franse Vestiaire Collective, een online marktplaats om geauthentiseerde tweedehands luxe mode te kopen en verkopen, betreden veel kopers de wereld van luxe via tweedehands.

Nooit uit de tijd

Weemoed is natuurlijk niet de enige reden waarom een vintage horloge steeds vaker wordt begeerd. Een prijzenswaardige eigenschap van vintage horloges is namelijk dat ze niet uit de mode raken. Klassieke horloges uit vervlogen tijden zullen altijd stijlvol zijn omdat de huidige modetrendregels niet voor hen gelden.

Een duurzame keuze

Wie vintage of pre-owned koopt, doet dat met gevoel. Maar bewust of onbewust ook met verstand. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een tweedehands auto, kan een gebruikt kwaliteitshorloge namelijk na tientallen jaren – een mechanisch uurwerk is de belichaming van duurzaam – nog steeds met veel plezier worden gebruikt. En mocht u na een paar jaar uw horloge weer willen verkopen, dan is er minder kans op verlies, omdat de oorspronkelijke eigenaar het aanvankelijke waardeverlies al voor zijn rekening heeft genomen. Het succes van het vintage horloge ligt besloten in de vele voordelen van het vintage horloge.