De waarde van ’s werelds meest begeerde edelsteen

Marilyn Monroe zong het decennia geleden al: diamonds are a girl’s best friend. De fonkelende edelstenen spreken al generaties lang tot de verbeelding.

Wanneer een diamant schittert in de zon en miljoenen lichtstralen uiteen laat barsten, ontstaat er bijna iets magisch. Hoe het precies zit met de waarde van zo’n betoverende diamant, bespraken we met David Gotlib, lid van de raad van bestuur van het A.W.D.C. en voorzitter van de beurs voor diamanthandel.

Marilyn Monroe zong het decennia geleden al: diamonds are a girl’s best friend. De fonkelende edelstenen spreken al generaties lang tot de verbeelding.

MILJOENEN JAREN GEDULD

Om de prijs van een diamant te berekenen, wordt gekeken naar de 4 C’s, namelijk carat, colour, clarity en cut. Ofwel het karaat, de kleur, de helderheid en de slijpvorm van de edelsteen.

Wie de kleine fonkelende schat in zijn handpalm houdt, zou nooit vermoeden dat hij ontstaat uit dezelfde grondstof als een potlood. Beide vinden hun oorsprong in koolstof, een van de belangrijkste chemische elementen op aarde. Al duurt het in het geval van de diamant wel miljoenen jaren voordat het koolstof in de diepste lagen van onze planeet onder een hoge druk en temperatuur kristalliseert. “Dit natuurlijk proces verloopt zelden perfect”, verklaart Gotlib, “waardoor een volledig heldere steen uitzonderlijk is. Bij het slijpen van een ruwe diamant probeert men zoveel mogelijk inclusies weg te werken. Minder inclusies betekenen daarom een duurdere steen.”

HET AANTAL KARAAT EN DE KLEUR

Al bepaalt ook het aantal karaat de waarde van een diamant. “Hoeveel karaat een steen is, is simpelweg het gewicht,” gaat Gotlib verder. “Een karaat staat voor 0,2 gram. Grotere stenen hebben daarom een grotere waarde.”

De kleur van een diamant blijkt wat complexer. “Er zijn twee categorieën, de kleurloze en de gekleurde diamanten. De kleurloze diamanten graderen van volledig kleurloos tot lichtgeel, waarbij een 100% kleurloze diamant in de duurste categorie zit van de stenen. Maar zodra een steen een volledig gekleurde diamant is, zoals geel, roos en blauw, dan zit je in een nog hogere categorie. Gekleurde diamanten komen zo zelden voor in de natuur, dat ze een pak waardevoller zijn.”

DE RONDE DIAMANT BLIJFT ONGEKEND POPULAIR

Ook de slijpvorm van de diamant heeft een invloed op de prijs. “De slijpvorm kan soms tot 30% verschil maken in de waarde van een diamant,” legt de voorzitter van de beurs voor diamanthandel uit. “Veel mensen zijn verbaasd dat de klassieke ronde diamanten nog steeds de meest populaire diamanten zijn, maar die zijn ook het duurst om te slijpen. Voor een ronde diamant heb je een grotere ruwe steen nodig en is er bijgevolg ook meer verlies bij het slijpen. Daarnaast blijken diamanten net als veel andere kostbaarheden onderhevig aan trends. Daardoor stijgt soms de vraag naar een specifieke slijpvorm, wat dan weer leidt tot een hogere prijs.”

SLIMME INVESTERING OF NIET?

Een diamant wordt meestal gekocht om te koesteren, om fijne herinneringen dichtbij te dragen, of om van generatie op generatie door te geven. Toch zou het ook een investeringsproduct kunnen zijn. “De waarde van een diamant is sterk afhankelijk van de diamantprijs,” legt Gotlib uit.

“Het is belangrijk om te weten dat deze op een half jaar tijd kan verdubbelen of halveren, waardoor diamant als belegging een risicovol product is, of toch zeker op korte termijn. De prijzen van kleinere stenen zijn vaker onderhevig aan veranderende prijzen. Hoe groter de steen, hoe beter hij zijn waarde zal behouden en zelfs in waarde zal toenemen. Maar we kunnen wel stellen dat diamanten, door de schaarste en het feit dat natuurlijke diamant eindig is, op lange termijn in waarde kunnen stijgen.”

DE MYSTIEK VAN HET ENIGMA

Onlangs werd ‘Het Enigma’, een zeldzame zwarte diamant geveild voor het tot de verbeelding sprekende bedrag van 3,7 miljoen euro. Iets wat volgens Gotlib te danken is aan het unieke verhaal. “De eigenaar die hem al langer dan 25 jaar in zijn bezit had, liet weten dat deze zwarte diamant ontstaan is door de inslag van een meteoriet. Dat verhaal staat op dit moment echter nog niet wetenschappelijk vast en we gaan er voorlopig vanuit dat het vooral bijdraagt aan de mystiek van de steen. Zwarte diamant is op zichzelf niet zo uniek. Het is eigenlijk een diamant met zoveel imperfecties en clusters grafiet, dat hij volledig zwart kleurt. De waarde van zwarte diamant ligt daarom een stuk lager dan gewone diamanten en is zeker niet zo zeldzaam als andere gekleurde diamanten. Al koop je een dergelijke diamant natuurlijk niet voor de waarde van het materiaal, maar voor het verhaal.”