Op bezoek bij Lore Van Keer

De unieke bird’s eye view van Lore Van Keer

In 2010 kwam Lore Van Keer met haar eigen juwelenlabel op de markt. Elf mooie jaren, een gemotiveerd team en een Antwerp en Brussels store later, kijkt ze dankbaar naar het mooie pad dat ze tot op vandaag al heeft mogen bewandelen. Kenmerkend voor Lore? De typische signature look, die ervoor zorgt dat je haar juwelen er stuk voor stuk zo uit haalt. En hopen ambitie om verder te doen zoals ze nu bezig is, dat ook.

Meer dan esthetiek

“Voor het DNA van mijn juwelen is er geen geheim recept. Ik ontwerp juwelen die ik zelf ook zou dragen, zo komt mijn persoonlijke stijl en gevoel terug in elke creatie. Je zal van mij niet kunnen zeggen dat ik m’n stijl verander om te beantwoorden aan de nieuwste trends. Mijn creaties zijn bovendien heel persoonlijk, denk maar aan herdenkingsjuwelen, daarbij wil ik niet werken met het typische kokertje aan een hanger waarbij iedereen in één oogopslag weet wat je draagt.

Juwelen zijn voor mij meer dan een esthetisch sieraad, ze zijn een tastbare emotie waar een verhaal en persoonlijkheid achter zitten. Ik zie een juweel als een verbinding tussen de persoon die het draagt en de persoon vóór wie die het draagt, of het nu gaat om een herdenkingsjuweel, verlovings- of trouwring.”

Ethical sourcing

“Wat de sourcing van mijn materialen betreft, kies ik resoluut voor leveranciers met een groen en ethisch label. En dan heb ik het niet alleen over het goud en de edelstenen, maar ook over de juwelendoosjes zelf. Ik zie erop toe dat die van gerecycleerd materiaal vervaardigd zijn. Het grote publiek weet dit, en ik geloof dat ze daarom bij mij komen aankloppen. Mijn visie hierop past bij het soort juwelen dat ik ontwerp: eerlijk en sober. Ik ben niet zo’n fan van een frivole trouwring die het geheel zo druk maakt dat je er geen armband of halsketting meer bij kan dragen. Bovendien hou ik niet van te veel juwelen samen combineren, ik laat liever één of twee creaties de show stelen.”

Taxiën op de tarmac

“Ik haal m’n animo gek genoeg niet enkel van andere juwelenontwerpers. De Belgische scene heeft heel wat te bieden op vlak van architectuur, fashion en design. Kijk maar naar het werk van Dries Van Noten en Vincent Van Duysen, mijlenver van wat ik creëer natuurlijk, maar toch heel inspirerend. De inspiratie achter mijn nieuwe lijn Contra putte ik uit de architecturale wereld: ik beeldde me in dat ik vanuit de lucht keek naar het tarmac waar vliegtuigen taxiën. Da’s een grafische weergave van knooppunten, rechte lijnen, een plotse afslag… heel actueel natuurlijk, want in deze tijden veranderen veel mensen van koers. De combinatie van rechte en gebogen lijnen en alles daartussenin vind je terug in Contra, want verschillen mogen gevierd worden.”

Bij vragen voor retail
lore@lorevankeer.com
www.lorevankeer.com