Diver watches; onder of boven water, altijd graag gezien!

Duikershorloges zijn er in de eerste plaats voor hun specifieke functionaliteit: gegarandeerd waterdicht tot op grote diepte en in één oogopslag informeren ze over de resterende zuurstofreserve/tijd die nog onder water kan verbleven worden. Maar hun stoere uiterlijk verleidt ook heel wat niet-duikers.

Vandaag heeft de duikcomputer het essentiële nut van een duikershorloge overgenomen, maar de meeste duikers houden nog altijd een duikershorloge aan de pols als back-up en omwille van het grote gemak van een snelle aflezing. Kenmerkend voor duikershorloges is de draaibare (duik)ring. Deze is voorzien van een minutenindeling tot 60’. De nulmarkering wordt op de minutenwijzer gezet wanneer de duiksessie start, zodat men op elk moment kan aflezen hoelang men al onder water is, zonder dit te moeten uitrekenen. De ring laat zich slechts in één richting draaien om te vermijden dat deze ongewenst zou worden teruggedraaid. Wordt de duikring toch per ongeluk verdraaid, dan zal dat enkel leiden tot een verkorte duur van de duiksessie en dus geen gevaar opleveren. Een op de praktijk gefocust ontwerp biedt een duikring met voldoende grip om hem ook met handschoenen feilloos te kunnen instellen.

Voorloper

De Rolex Submariner verscheen in 1953 en was de eerste waterdichte polshorloge tot op 100m diepte. Sindsdien evolueerde de Rolex Submariner voortdurend verder. 41mm kast / waterdicht tot 300m / Oyster opbouw met monoblok middenkast / krasvrij saffierglas / bolvormige lens boven datumvenster / Manufactuur Kaliber 3235 / 70 uur gangreserve / Oysterlock vouwsluiting met beveiliging.

Tudor’s nieuwste ‘Black Bay Ceramic’

41 mm matzwarte keramische kast / waterdicht tot 200m /monoblok middenkast / unidirectionele duikring in 316L staal met zwarte PVD-coating / zwarte keramische wijzerplaat / Manufactuur Kaliber MT5602-1U / 70 uur gangreserve / armband uit leder en rubber met 316L stalen vouwsluiting en beveiliging / geleverd met verwisselbare armband in zwart textiel met crèmekleurig stiksel.

Jaeger LeCoultre – Polaris Automatic

41mm / roestvrij stalen kast / waterdicht tot 10 bar (100m) / zwarte wijzerplaat met lichtgevende uurmarkeringen / Jaeger-Lecoultre Kaliber 898E/1 / roestvrij stalen armband.

Omega Seamaster – Diver 300M chronometer

Sinds 1993 mag de Omega Seamaster Professional Diver 300M zich verheugen over een grote schare liefhebbers. 42 mm roestvrij stalen kast / waterdicht tot 300 m / zwarte keramische duikring met wit geëmailleerde aanduidingen / zwart gepolijste keramische wijzerplaat met lasergegraveerd golfpatroon / datumvenster / rhodium gecoate wijzers en opgelegde markeringen, voorzien van witte Super-LumiNova / Omega Master Chronometer Kaliber 8800 / rubber op staal armband.

Longines – Legend Diver

De actuele Longines Legend Diver is een herinterpretatie van een duikershorloge uit de jaren ’60. 42mm roestvrij stalen kast / waterdicht tot 30 bar (300m) / krasbestendig saffierglas met meerdere lagen anti-reflecterende coating / inwendig draaiende duikring / zwart gepolijste wijzerplaat / verzilverde gepolijste wijzers met Zwitserse Super-LumiNova® coating / Kaliber L888 / ±72 u gangreserve / zwart lederen armband.

TAG Heuer Aquaracer Professional 300

43mm roestvrij stalen kast / waterdicht tot 300m / 12-hoekige unidirectionele keramische duikring / diepzwarte wijzerplaat met zonnestraalpatroon / contrasterende wijzers met Super-LumiNova® / automatisch Kaliber 5 / 38u gangreserve / zwart rubberen armband met verlenging om over duikershandschoenen te dragen.

Citizen Promaster Marine Automatic

Het Japanse Citizen introduceerde de voorloper van de Promaster in 1989 op de Europese markt. Dit najaar breidt het de collectie uit met liefst drie nieuwkomers. 44mm gepolijste roestvrij stalen kast met zwarte PVD-coating / waterdicht tot 200m / unidirectionele duikring saffierglas / zwarte wijzerplaat / lichtgevende wijzers / Cal.8204 / 42u gangreserve / zwarte stalen armband.