Het verleden als eindeloze inspiratiebron voor het heden

Tal van horlogemerken graven in het verleden als voedingsbodem voor hun recente nieuwigheden. Deze creaties plaatsen de roots van het merk in de spots, herdenken een bepaald momentum op hun tijdslijn of zijn een eerbetoon aan een bijzondere gebeurtenis in onze geschiedenis. Een greep uit het actuele aanbod.

Breitling

Superocean Heritage ’57 Pastel Paradise Capsule Collection

Als ‘De reïncarnatie van een klassieker’ of ook nog als ‘retro-hommage aan de oorspronkelijke Superocean’, stelt Breitling dit kleurrijke dameshorloge voor. Het begon allemaal in de vijftiger jaren als een duikershorloge en evolueerde tot een modieus dameshorloge. In die tijd speelde de creatie in op de toenemende populariteit van de kust voor vrijetijdsbesteding. Armbanden, wijzerplaten en lunetten delen eenzelfde kleurpallet. De Capsule Collection is slechts beperkte tijd leverbaar. Breitling Calibre 10; 42 uur gangreserve; 38 mm; kast uit roestvrij staal, gebombeerd, dubbelzijdig ontspiegeld saffierglas; Saffiano-armband met vouwsluiting (5 verschillende kleuren).

Victorinox

FieldForce Classic GMT

Geinspireerd door de populaire FieldForce collectie, die robuustheid en functionaliteit verenigt zoals de naamgeving uit de militaire wereld aangeeft, ontstond deze exclusieve variant met iconisch design. Bijzonder aan de FieldForce Classic GMT is de toevoeging van een tweede tijdzone (GMT-functie = Greenwich Mean Time). De Super-LumiNova® coating zorgt op elk ogenblik voor een moeiteloze aflezing. 42 mm; kwartsuurwerk; waterdicht tot 100 m; saffierglas; stalen of lederen armband met vouwsluiting.

Raymond Weil

Toccata

Met de tijdloze klassieker ‘Toccata’ laat Raymond Weil de populaire rechthoekige horlogevorm uit het art deco tijdperk (1920 – 1930) herleven. Het nieuwe dames kwartshorloge uit de collectie die verwijst naar de artistieke en muzikale geest van het merk, pakt uit met de verticale rechthoekvorm en 6,25 mm dunne kast. Het is vandaag de dunste kast bij Raymond Weil, wat het horloge een bijzonder slanke en verfijnde look schenkt. Deze nieuwe ‘Toccata’ verschijnt in verschillende uitvoeringen: zwarte romeinse cijfers op een stralend witte wijzerplaat of geel gouden cijfers op een parelmoeren wijzerplaat met diamanten indexen.
Kwartshorloge; 23.4 x 34.6 mm; saffierglas; kalfslederen armband.

Danish Design

Nostalgi 1988

Met ‘Nostalgi 1988’ brengt Danish Design een ode aan de jaren 80, maar verwijst het evenzeer naar het eerste horloge dat het Scandinavisch georiënteerde merk ooit introduceerde. Het model uit 1988 werd naar het heden geprojecteerd en reflecteert de tijdgeest van zowel de 80’s als van vandaag. Nostalgi 1988 vertoont een grote gelijkenis met het origineel, maar wel met een moderne inslag en actuele techniek. De subtiele reflectie van de meekleurende glasrand en lichte sunray wijzerplaat met goudkleurig DD logo, verlenen dit dameshorloge een luxe uitstraling. Er zijn zes variaties, waarvan twee met een lederen band, zoals in 1988, en vier met een trendy schakelband, echt 2021. 29 mm; goudkleurige roestvrijstalen kast; kwartsuurwerk; mineraal kristalglas.

Longines

The Heritage Classic

Met de Heritage Classic gaat Longines terug naar de jaren ’30. Als bijzonder kenmerk is er de in drie sectoren opgedeelde zwarte wijzerplaat, een typisch stijlkenmerk van destijds. Centraal is er een matzwarte zone, waarmee de zilverkleurige wijzers contrasteren. Rond het centrale deel zit een antracietkleurige afboording voor de uuraanduiding met cirkelvormig geborstelde afwerking. De kleine seconde kreeg een van fijne groefjes voorziene wijzerplaat. Verder is het originele uitzicht maximaal bewaard gebleven, in het bijzonder dat van de vintage armbanden (leder of roestvrij staal met rijstkorrel uitzicht). Het door 5 jaar garantie gedekte L893 uurwerk is specifiek voor de Longines Heritage horloges ontwikkeld. 38,5 mm; mechanisch L893 uurwerk (ETA A31.501); 72 uur gangreserve; saffierglas met meervoudige anti-reflectie coating.

Frédérique Constant

Highlife Heritage

Met de Highlife Heritage zet Frédérique Constant de in 2020 opnieuw uitgebrachte ‘Highlife’-collectie in de kijker en brengt het een eerbetoon aan het Highlife Heart Beat horloge dat nu 22 jaar geleden verscheen. Het gaat hier om een speciale editie, beperkt tot 222 stuks, waarvan slechts 22 exemplaren voor België, Luxemburg en Frankrijk samen. Het horloge werd geinspireerd door de mooiste creaties van de Zwitserse Haute Horlogerie en valt meteen op door het ‘Heart Beat’-kijkvenster op de 12-uur positie. Het horloge is voorzien van een snelkoppeling voor de armband en wordt geleverd met lederen en rubberen armband. 41 mm; automatisch FC-310 kaliber; 38 uur gangreserve; gepolijste driedelige kast; convex kristalglas met dubbelzijdige ontspiegeling; doorkijk kastrug.

TAG Heuer

Carrera Sport chronograaf 160 Special Edition

Dit horloge is geïnspireerd op de klassieke Heuer ‘Dato 45’, wat in 1965 de eerste chronograaf aan de pols was met draaiende schijf voor de datumaanduiding. Net als bij zijn voorganger staat het datumvenster op de ongewone 12-uur positie. Deze limited edition – 1860 stuks – die deel uitmaakt van de viering van de 160e verjaardag van het merk, werd uitgebracht met blauwe en witte wijzerplaat. 44 mm; gepolijste en geborstelde roestvrij stalen kast; saffierkristal kastrug; Heuer 02 manufacture uurwerk; 80 uur gangreserve; met rhodium belegde wijzers en indexen.