Juweliers tijdens corona

prestige, juwelier temps&or

… Hoe trotseren juweliers de uitdagingen van de Corona-realiteit?

1. Juwelier Picard

Juwelier Christiaan Picard uit Zoersel staat bekend voor zijn persoonlijke service en maatwerk. Hij is bovendien de drijvende kracht achter de lokale middenstand en barst van de ideeën om zijn juwelierszaak continu te vernieuwen.

Make-overs en de lokale middenstand

“Sinds de quarantaine heb ik nog geen moment stilgezeten. Ons aanbod werd uitgebreid met enkele prestigieuze merken, de winkel kreeg een make-over en ik investeerde in een nieuw stockbeheerprogramma. Met de middenstand organiseerden we dan weer tal van initiatieven, zoals een virtuele winkelhier-run. Maar mijn belangrijkste verwezenlijking is de aankoop van 30.000 mondmaskers, die de lokale handelaars straks aan aankoopprijs kunnen kopen.”

Contactloos winkelen
“De afgelopen weken heb ik veel nagedacht over het perfectioneren van onze persoonlijke service op afstand. Tijdens de quarantaine konden onze klanten windowshoppen en hun keuze doorgeven via mail. Voor herstellingen creëerden we dan weer een ‘dropbox’, waar klanten 24 uur op 24 hun herstelling zelf kunnen registreren, afleveren en contactloos betalen.”

#kooplokaal
“Mensen zien steeds meer het belang van lokaal kopen in, dus ik zie de toekomst rooskleurig in. We kunnen momenteel niet op reis, dus zal er veel meer geld in eigen stad gespendeerd worden. Meer dan ooit is de gemeenschapszin belangrijk, daarom moeten we als lokale handelaars en inwoners elkaar blijven steunen en de banden aanhalen.”

prestige, juwelier picard
prestige, juwelier temps&or

2. Juwelier Temps&Or

Horlogemaker-juwelier Michel Hardenne heeft de acht weken lockdown gebruikt om zich nuttig te maken. Vandaag is de dynamische voorzitter van de handelaarsvereniging van Borgworm opnieuw zijn eigen energieke zelf. Hij is blij dat de zaken weer hernemen.

Hoe hebt u deze twee maanden van lockdown beleefd?
Michel Hardenne: Ik was ongerust over mijn zaak, die vier medewerkers telt, en heb gebruikgemaakt van de steun die door de overheid geboden werd. Als voorzitter van de handelaarsvereniging van Borgworm, werd ik vooral in het begin veelvuldig gebeld. Iedereen had vragen of wou uitdrukking geven aan zijn angsten en verdriet. Ik heb mijn best gedaan om positief te blijven. Op persoonlijk vlak heb ik geprobeerd een zekere gemoedsrust te vinden door wat te tuinieren en klusjes op te knappen voor mijn kinderen. Ik heb ervaren hoe belangrijk die menselijk kant is en hoeveel goed het doet om iets te kunnen betekenen voor anderen.

Hebt u zich deels kunnen terugplooien op uw online verkoop?
Hoewel ik al vijf jaar lang een webshop heb, met fotogalerij, en ik aanwezig ben op de social media, heb ik geen enkele vraag gekregen! Begin mei heb ik dan een filmpje opgenomen en online geplaatst. Op drie dagen tijd had ik 1800 views en kreeg ik een vijftiental bestellingen door voor moederdag.

Hoe ziet u de herneming van de handel en de toekomst?
Ik kan alleen maar hopen dat de bezoekers van de grote shoppingcentra zich verantwoordelijk zullen gedragen. Het zal immers van hen afhangen of de regering de regels verder zal versoepelen. Ik zou niet willen dat een klein stadje als Borgworm, waar er geen problemen zijn, de dupe zou worden. Na dertig jaar ervaring in dit boeiende beroep met langetermijninvesteringen, heeft de lockdown ervoor gezorgd dat ik, weliswaar gedwongen, twee sabbatmaanden heb kunnen nemen. Ik heb de gelegenheid te baat genomen om mezelf extra te motiveren en met meer enthousiasme dan ooit opnieuw aan de slag te gaan!

3. Juwelier Sparnaaij

Sparnaaij Juweliers uit het Nederlandse Aalsmeer is een authentiek familiebedrijf waar Jan Sparnaaij samen met zijn zus Meinske aan het roer staat. De zaak is intussen uitgegroeid tot twee fysieke winkels en een webshop, waar je zowel prestigieuze als populaire merken terugvindt.

Een nieuwe manier van shoppen
“In Nederland zijn de winkels niet gesloten geweest, maar wordt er wel sinds dag 1 ingezet op een veilige winkelervaring. Zo worden de deurgrepen meermaals per dag gedesinfecteerd, wordt voor iedereen bescherming voorzien en gelden er aangepaste openingsuren. Het moet veilig blijven voor iedereen, ook voor onze medewerkers.”

Klantenservice vanop sociale afstand
“De afgelopen weken zijn we begonnen met ophalingen en leveringen bij onze klanten thuis. Deze extra service zullen we blijven aanbieden, want onze klanten appreciëren deze persoonlijke aanpak enorm. Natuurlijk blijven we ook een goede service geven in onze winkels en daarbij rekenen we op de goodwill van onze klanten om samen de social distancing te respecteren.”

Hechte klantenrelaties en lokaal kopen
“We kregen de afgelopen weken heel wat positieve reacties van onze klanten. Hun steun heeft ons echt ontroerd. In samenwerking met de gemeente Aalsmeer en enkele lokale ondernemers hebben we een filmpje gemaakt om mensen te motiveren lokaal te kopen. Door de coronacrisis begint iedereen te beseffen hoe belangrijk het is om lokale handelaars te steunen, dus ik ben ervan overtuigd dat we hier alleen maar sterker uit zullen komen.”

prestige, juwelier sparnaaij
prestige, juweliers franssen

4. Juweliers Franssen

Juweliers Franssen is een gevestigde waarde in Hasselt en omstreken. De zaak wordt intussen door de derde generatie gerund, met dezelfde passie en klantenservice waarvoor Juweliers Franssen al jarenlang bekend staat. Het is dan ook de persoonlijke missie van Willem-Alexander Franssen om hun juwelierszaak volledig futureproof te maken.

Virtuele afspraken en klantenservice op maat
“In de toekomst zullen wij blijven inzetten op onze webshop en leveringen aan huis. We zullen vanaf nu ook veel meer op afspraak werken, inclusief via video call. Deze werkwijze past perfect in het drukke leven van onze klanten en vermijdt onnodige verplaatsingen. Efficiënt en veilig!”

Een leuke extra tijdens de quarantaine
“We kunnen voorlopig niet op reis of op restaurant, dus mensen zoeken andere manieren om zichzelf in de watten te leggen. Iedereen heeft nood aan iets leuks tijdens deze moeilijke periode, en een juweel of horloge is de ideale opkikker. Wij zien de toekomst dus positief in en onthouden vooral dat de wereld ook blijft draaien als we het wat rustiger aandoen.”