Het belang van software voor juweliers en goudsmeden

Er was een tijd waarin juweliers het verschuldigde bedrag in de kassa intikten, het bonnetje dat eruit rolde aan de klant overhandigden, en dat was het dan.
Tegenwoordig kunnen kassa’s gelukkig heel wat meer en zijn er ook aftersaleprogramma’s en software voor het horlogeatelier. Die blijken een echte aanwinst te zijn voor de juwelier.

De automatisering van juwelierszaken

Software aangepast aan specifieke noden of taken maakt het leven voor elk van ons gemakkelijker. Dat is voor juweliers en goudsmeden niet anders. En dat specifieke software hun werk en taken enorm vereenvoudigt, blijkt onder andere uit de vele voordelen van een kassasysteem. Het grootste verschil met een klassieke kassa is de aanwezigheid van software. Hierdoor behoren onder andere fraude, telfouten of menselijke fouten door medewerkers voorgoed tot het verleden.

Hedendaagse kassasystemen beperken zich niet tot afrekenen, maar helpen ook bij aftersales. De software kan ook gegevens over reparaties verwerken of klantgegevens verzamelen. En bovendien zijn softwareprogramma’s meestal heel goed aanpasbaar aan de specifieke noden van elke juwelier of goudsmid. In het digitale tijdperk wordt het voor ondernemers immers steeds belangrijker om over flexibele software te beschikken die een deel van het werk uit handen neemt.

Epura: 25 jaar ervaring in software

Het bedrijf Epura specialiseert zich al een kwarteeuw in software voor juweliers, goudsmeden, reparatieateliers en groothandels. Epura ontwikkelt software die zowel geschikt is voor eenmanszaken als grotere organisaties met complexe structuren en meerdere filialen. Het doel van Epura is programma’s aanbieden die betaalbaar, modulair, flexibel en eenvoudig in gebruik zijn. Dankzij hun jarenlange ervaring weten ze precies wat er in de juweliersbranche speelt en hoe die in de toekomst verder zal evolueren.

En die evolutie wijst naar verdere automatisering en digitalisering. Automatisering is dan ook de sleutel naar succes en groei van bedrijven. Uitdagingen zoals speciale bestellingen of het opvolgen en factureren van reparaties worden dankzij software eenvoudig aangepakt. Zo verliezen juweliers of goudsmeden geen tijd meer met stapels administratie.

Voor elk vak software op maat

Om vakmensen zo goed mogelijk te helpen, heeft Epura verschillende soorten software. Voor retailers is er DiamondR, een compleet en modulair softwarepakket ontwikkeld voor juweliers. Naast een klantenmodule is er ook een reparatiemodule en kunnen e-facturen worden ingelezen. Hierdoor spaar je als juwelier natuurlijk heel wat tijd uit.

Voor de groothandels heeft Epura BuCoSo ontworpen. Dit softwarepakket is volledige webbased en geeft groothandels de volledige controle over alle primaire bedrijfsprocessen in de sector van sieraden, horloges en juwelen. BuCoSo voorziet dan ook een ruim aanbod aan mogelijkheden zoals een artikelmodule, voorraadbeheer, e-mailmanager, een B2B-webshop, taalondersteuning, enz. Alles wat groothandels kunnen wensen.

Maar ook horlogemakers en reparerende goudsmeden zijn gebaat bij praktische software. 123FIX helpt reparatieateliers met het bijhouden van voorraden, het bestellen van onderdelen, het bewaren van de reparatieprijslijst, het factureren aan opdrachtgevers, enz. Alles voor een vlotte samenhang tussen vakmanschap en organisatie.

En wat vinden klanten?

Watch-site is een juwelier die zowel nieuwe als gebruikte horloges aanbiedt in het premium segment. Naast een overzichtelijk voorraadbeheer en een praktische kassa was het voor Watch-site enorm belangrijk dat btw-transacties correct werden afgehandeld. Daarin kon de software van Epura probleemloos voorzien.

Het bedrijf is dan ook blij juweliers en goudsmeden te kunnen bijstaan in hun kernactiviteit: prachtige juwelen, sieraden en horloges aanbieden. Zo helpt hun software de juweliersbranche steeds verder evolueren.