What is time?

Tijd bestaat niet. Tijd is relatief. Tijd is niet meer dan een menselijk bedenksel. De tijd gaat snel, té snel. We hebben te weinig tijd… Over tijd heeft iedereen een mening ook al moeten we toegeven dat het een van de meest ongrijpbare concepten in ons leven is. Het is iets heel abstracts en tegelijk bepaalt het het ritme van onze dag, van ons leven. Tijd is subjectief en beleven we allen op onze eigen manier. En toch proberen we tijd in keurslijf van minuten, uren, dagen, maanden, jaren… te gieten. Tijd is iets waar elke mens, zijn leven lang mee zal worstelen.

1. Peter Goossens

3* chef-kok

Een sterrenchef kan niets aan het toeval overlaten, timing is van essentieel belang. Peter Goossens van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve is dan ook heel erg met tijd bezig.

Je houdt ongetwijfeld een strikte tijd aan in je keuken?

Onze agenda’s zitten vol, zo zijn we dat gewoon. Alles is perfect ingedeeld, want om 12u en om 19u30 moeten we klaar zijn met ons werk. Heel de dag is gericht op die twee tijdstippen, we hebben geen keuze en er zijn geen afwijkingen mogelijk. Maar ik zie tijd niet als een vijand, tijd moet je omarmen. Het is een luxe. Het is alleen jammer dat je tijd niet kunt kopen, maar misschien is dat maar goed ook. Er zijn voor iedereen maar 24 uur in een dag.

Vergeet je de tijd ooit?

Nee, daar ben ik té gestructureerd voor. Ook als ik niet werk probeer ik een gezond ritme aan te houden: ik sta vroeg op en eet op gezonde, vaste tijdstippen. Het overkomt me heel zelden dat ik de tijd uit het oog verlies. Ik draag ook altijd een horloge en kijk daar regelmatig op. Zonder horloge zou ik maar moeilijk kunnen leven. Ik draag een Lebeau-Courally, een ongekende Belgische parel. De familie Ide van Lebeau-Courally zijn goede vrienden, vandaar.

2. Eline De Munck

Founder Odette Lunettes

Eline De Munck heeft het razend druk met haar nieuwe brillenlabel Odette Lunettes. Daarnaast heeft ze nog een hele hoop andere activiteiten en gaat ze ook veel sporten. Tijd om tot rust te komen is er nauwelijks.

Ben je je de hele dag door bewust van de tijd?

“Ja. Dat moet ook wel. Mijn dagen zitten overvol. Vanmorgen ben ik van 8u tot 9u gaan sporten. Daarna snel douchen want om 10u moest ik in de winkel staan. Tussendoor waren er meetings en vanavond moet ik nog twee actes de présence gaan doen bij opticiens. Ik ben dus heel bewust met tijd bezig en er zijn geen momenten dat ik de tijd uit het oog verlies. Ik moet continu de focus behouden, omdat er zoveel te doen is.”

Heb je dan te weinig uren in je dag?

“Nee, eigenlijk niet, omdat ik mijn tijd goed besteed. Ook met vier uur meer zou ik mijn dag netjes volplannen en nuttig bezig blijven. Dat is nu net zo mooi aan tijd: het is heel relatief en tegelijk ook duidelijk afgebakend. Iedereen heeft exact evenveel uren in een dag en ik vind dat je die zo goed mogelijk moet benutten.”

Niets doen is dus niet aan jou besteedt?

“Helemaal niet. Nu zondag heb ik voor het eerst in twee jaar een hele dag niets gedaan. Ik voelde dat ik rust nodig had, maar ik vond het verschrikkelijk en voelde me echt slecht. Het is weggegooide tijd waarin je niets nuttig doet, niets bijleert. Ik word echt ongelukkig van niets doen. Daar staat tegenover dat ik wel heel graag slaap. Dat is een van mijn favoriete bezigheden en omdat ik veel sport heb ik mijn slaap ook nodig.”

Welk horloge draag je?

“Ik heb een A One van Van Esser. Ik vind het belangrijk dat het een Belgisch horloge is. We maken in België heel veel mooie fashionproducten en ik wil onze lokale ondernemers ondersteunen, wanneer ze duurzame en kwalitatieve producten maken, omdat ik sinds Odette Lunettes ook zelf ondervind hoeveel tijd en moeite er kruipt in een degelijk product maken. Mijn respect voor onze eigen ondernemers is enorm gegroeid.”

3. Tom Waes

Acteur/Presentator

Wanneer we afspreken met Tom Waes zit hij volop in de opnames van het tweede seizoen van de serie Undercover. Daaraan is voor hem een apart tijdsgevoel verbonden.

Tijd nemen voor jezelf is in deze periode waarschijnlijk geen optie?

“De opnames beginnen en stoppen op een zeker tijdstip, maar daartussen leef je in een soort bubbel. Je telefoon moet tijdens het filmen afstaan en tijd is dan niet belangrijk meer. Televisie maken is ook veel en lang wachten. Ik probeer dan bewust even niets te doen, maar ik heb het daar heel moeilijk mee. Vandaag had ik twee uren vrij tussen opnames en dan heb ik toch het scenario voor morgen ingestudeerd. Ik zou liever beter zijn in niets doen. Thuis lukt dat wel. Wanneer ik vroeg aan mijn dag begin en eens om vier uur klaar ben met werken en nog even alleen thuis ben tot mijn vrouw er is, kan ik gemakkelijk twee uur slapen op de sofa, of genieten van een goeie plaat. Die gestolen tijd is heerlijk.”

Ben je iemand die er altijd een strakke planning op na houdt?

“Dat moet ook wel, want ik heb het heel druk. 4 dagen op 5 neem ik Undercover op, dat betekent dat al het andere werk in die ene werkdag gepropt zit. Die loopt vanzelf vol. Tijd kan me ook enorm frustreren wanneer we Reizen Waes opnemen. Als ze in Afrika zeggen ‘het is een half uur rijden’, kan het uiteindelijk drie uur zijn. Dat is vervelend als je een programma moet opnemen en een planning moet volgen. Wanneer ze ons zien stressen, zie je hen denken ‘Relax toch man, doe dat gewoon morgen.’ Maar mijn morgen zit natuurlijk ook al vol.”

Heeft al dat reizen je iets geleerd?

“Wanneer je je telefoon weglegt, heb je tijd om echt te praten met elkaar, geniet je meer van je eten, van je gezelschap. Ik was in Alaska, waar in bepaalde regio’s gewoon geen ontvangst is. Dan merk je dat je tijd vrij snel vergeet. Je neemt een natuurlijk ritme aan en je staat op en gaat slapen met de zon.”