Nanis door de ogen van Laura Bicego

Laura Bicego is de drijvende kracht achter Nanis, het succesvolle Italiaanse juwelenmerk dat zijn thuisbasis in Vicenza vindt. Laura groeide op in de juwelenbusiness, maar wilde haar eigen stijl verder kunnen ontwikkelen. Daarom startte ze in 1990 haar eigen merk, Nanis. We hadden een fijne babbel met Laura over haar drijfveren en inspiratiebronnen.

Wat was voor jou de trigger om een eigen zaak te starten?

Eerst en vooral ben ik altijd al gek geweest op juwelen, en gezien mijn ouders in de sector zaten was het een evidente stap om mee te stappen in het familiebedrijf. Maar na verloop van tijd had ik mijn eigen visie gevormd over hoe juwelen geïnterpreteerd moeten worden en wou ik een meer eigentijdse toets aan mijn sieraden geven. Dat was de hoofdreden om een eigen zaak te starten.

Waarmee hou je allemaal rekening bij het ontwerp van een nieuwe collectie?

Ik vind het belangrijk dat mijn ontwerpen aangenaam aanvoelen en comfortabel zitten. Een vrouw wil zich op elk moment mooi en sexy voelen, en haar juwelen moeten daarbij – net zoals haar kledij, schoenen en kapsel – gemakkelijk zitten. Dat is het belangrijkste.

Heb je een bepaald type vrouw voor ogen als je een nieuw ontwerp maakt?

Eigenlijk probeer ik juwelen te creëren die bij elk type vrouw passen, maar mijn ontwerpen vallen meestal in de smaak bij vrouwen met een open geest die durven experimenteren, die weten wat ze willen en hun persoonlijkheid graag in de verf zetten.

Herken je jezelf in jouw juwelen?

Ja, toch wel. Ik hou van diversiteit, dus zie je in mijn collecties veel kleur terugkomen. Een juweel hoeft voor mij ook niet perfect te zijn. De onvolmaaktheden maken het geheel vaak mooier. Stenen met aders, bijvoorbeeld, maken het stuk voor mij uniek. Ook mijn halskettingen zijn een weerspiegeling van mijn visie op het leven. Ik vind dat we onszelf moeten accepteren zoals we zijn, op onze goeie én onze slechte dagen. En onze juwelen moeten zich daaraan aanpassen.

Jij tekent je creaties niet, maar ontwerpt met je handen. Waarom werk je graag op die manier?

Ik hou van het tastbare, wil mijn ontwerpen meteen zien en voelen. Dat gaat meestal als volgt: ik doe mijn ogen dicht, neem het materiaal in mijn handen en laat mijn geest het werk doen terwijl ik het materiaal manipuleer en vervorm. Op die manier kom ik tot het beste resultaat. Ik ben ervan overtuigd dat je veel verliest als je een ontwerp enkel tekent.

Wat is jouw grootste inspiratiebron?

Ik laat mij voornamelijk inspireren door de schoonheid van de natuur en haar prachtige bloemen. Maar ook mijn omgeving werkt inspirerend: ik hoef mijn hoofd maar van mijn desk weg te draaien en ik word ondergedompeld in magnifieke architectuur en kunst. Daarnaast reis ik vaak en laat ik me graag inspireren door de lokale culturen. Vorig jaar ben ik naar India getrokken en was ik meteen onder de indruk van het krachtig kleurgebruik daar. En in Sicilië waren het vooral de Moorse en barokke invloeden op de architectuur die een nieuwe bron van inspiratie vormden.

Als afsluiter: wat geeft je professioneel de meeste voldoening?

Da’s een gemakkelijke! Het stralende effect dat een juweel kan hebben op een vrouw is voor mij het mooiste wat er is. Als ik een klant in de ogen kijk en ik zie dat ze zich zelfzeker en blij voelt met haar nieuwe juweel, dan straalt dat af op haar hele lijf. Dat geeft me keer op keer kippenvel!