Hommage aan de hobby

prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp

In 2015 onderzochten masterstudenten van de UGent of Vlaamse managers tijd hebben voor een hobby. Wat bleek? Meer dan 90 procent antwoordde positief. Recreatief sporten staat bovenaan het lijstje. Ook populair: tijd doorbrengen in de natuur, lezen, koken en culturele activiteiten. Prestige Magazine voelde vier mensen uit ons vakgebied aan de tand over hun favoriete vrijetijdsbesteding. Centraal staan genieten, ontspannen en niet-werkgerelateerde talenten aanspreken.

FOCUSSEN OP FUN

Voor de ene is een hobby pure liefhebberij. Voor de andere een passie. En voor nog anderen een fervente bezigheid waarbij de competitie niet wordt geschuwd. Dat laatste kan gevaarlijk zijn: als je prestaties koppelt aan je vrijetijdsbesteding, loop je het risico om jezelf onder druk te zetten. Dat kan voldoening geven, maar ook de funfactor kelderen.

GEWOONTES DOORBREKEN

Een hobby helpt je om te ontspannen, je batterijen op te laden, en nieuwe talenten aan te boren. Sommige liefhebberijen zijn ideaal om sociale contacten te leggen of je netwerk uit te breiden. Andere activiteiten stimuleren je creativiteit of halen je gewoon even uit de dagelijkse sleur. Of je nu de fysieke, mentale, creatieve of spirituele toer opgaat, een hobby schenkt je voldoening en welkome afleiding.

STRESS DE KOP INDRUKKEN

Dat zelfs drukbezette mensen de ruimte vinden voor een hobby, hoeft niet te verbazen. Want wie tijd besteedt aan zichzelf, plukt daar ook op het werk de vruchten van. De boog kan en mag namelijk niet altijd gespannen staan. Het komt erop aan om tijd vrij te maken, zodat je nadien productiever en met meer focus aan de slag gaat op je werk. Beschouw een hobby gerust als een investering in jezelf. De vernieuwde energie is een prima middel tegen stress en burn-out.

Een hobby helpt je om te ontspannen, je batterijen op te laden, en nieuwe talenten aan te boren.

prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp

1. Marc Vanhoutteghem

Kuifje-verzamelaar

De stiel van juweliers vraagt vaak opperste concentratie in een bedrijvige omgeving. Marc Vanhoutteghem komt dan ook helemaal tot rust wanneer hij aan het werk gaat in zijn unieke bureau, waar hij een eigen wereld van jeugdheld Kuifje creëerde. “In mijn bureau zit ik vaak tot ’s avonds laat. Ik laat de winkel achter mij en stap in mijn bureau binnen in een stripverhaal.”

Ontspanning vindt u in uw bureau, die u transformeerde tot een unieke Kuifjesomgeving. Wat maakt u zo’n fan van dit stripfiguurtje?

De figuren van Hergé zijn min of meer gebaseerd op zaken die effectief hebben bestaan. Het zijn nooit zomaar figuurtjes. Denk maar aan Bianca Castafiore, die gemodelleerd is naar Maria Callas, of de verschillende vliegtuigen die ook allen naar een echt toestel zijn getekend. Alle personages en objecten hebben een achterliggende en bestaande identiteit, en net dat vind ik er zo fantastisch aan.

Was uw bureau een bewuste keuze als ruimte voor uw verzameling?

In mijn bureau zit ik vaak tot ’s avonds laat. Ik laat de winkel achter mij en stap in mijn bureau binnen in een stripverhaal. Ik kom er los van de winkel, word omringd door beeldende kunst en krijg hierdoor inspiratie voor de creatie van nieuwe juwelen. Ik ben begonnen met een paar beeldjes, intussen is het echt een andere wereld waarin ik mij begeef.

Is uw collectie volledig, of verzamelt u steeds verder?

Mijn collectie bestaat nu uit tal van beeldjes, waaronder ook enkele collector items. Binnenkort zal ik mjin verzameling aanvullen met een gepersonaliseerd werk van Kamagurka, die voor mij een neokubistisch werk gebaseerd op Kuifje zal maken. Een uniek werk, daar kijk ik naar uit!

prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp
prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp

2. Boy Bakker

Wijnliefhebber

Als salesmanager voor Seiko Nederland heeft Boy Bakker zijn handen vol met zijn werk. Gelukkig slorpt zijn hobby niet té veel tijd op, al komt er wel ‘slurpen’ aan te pas … Boy is namelijk een fervente wijnliefhebber met flink wat kennis op zak.

Hoe is je interesse voor wijn ontstaan?

Ik dronk sowieso graag wijn, net zoals veel mensen. Maar een tiental jaar geleden was ik op een adres waar wijnproeverijen en -cursussen werden georganiseerd. Daar heb ik de microbe te pakken gekregen. De herkomst van wijnen, druivenrassen, verwerking, … het boeit mij allemaal ontzettend.

Hoe vergaar je kennis over wijn? En leer je nog bij?

Ik volgde ondertussen al veel cursussen, waaronder ook internationaal erkende opleidingen. Je hoeft geen vinoloog te zijn om van wijn te genieten. Maar naarmate je er meer over leert, kan je je subjectieve voorkeur voor bepaalde wijnen kaderen en verklaren. En ook het onderscheid maken tussen een goed wijntje en een beduidend betere. Vergelijk het gerust met horloges. Pas als je er iets over kent, waardeer je de geraffineerde schoonheid en details van het ene uurwerk ten opzichte van het andere.

Heb je favoriete wijnen?

Frankrijk is voor mij het wijnland bij uitstek. Mijn hobby is dan ook een prima aanleiding om te reizen. Onze bestemming is steevast een wijnstreek. We gaan naar de Rhône, de Beaujolais, de Bourgogne, … Ook mijn dochter heeft de smaak te pakken. We houden ervan om samen wijngebieden en -producenten te bezoeken. Mijn favoriete streek is trouwens de Rhône.

Verzamel je wijnen en loop je veilingen af?

Niet echt. Ik heb wel wat wijnen in voorraad, maar die zijn beperkt houdbaar. Ik ben geen typische verzamelaar, eerder een genieter. Vooral rode wijn bekoort mij. Ik vind het jammer dat veel mensen rode wijn te warm drinken. Dan verliest hij zijn charme. Licht gekoelde rode wijn, tot een graad of 16 à 18, komt veel beter tot zijn recht.

Heb je nog een tip voor onze lezers?

Je hoeft geen wijnkenner te zijn om ervan te genieten. Bovendien bepaalt niet alleen je smaakbeleving het genot. Ook externe factoren zoals de omgeving, het tijdstip en je gezelschap dragen daartoe bij.

prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp
prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp

3. René Kahlé

Hobby fotograaf

René Kahlé is de trotse eigenaar van twee prestigieuze juwelierszaken in het schilderachtige Laren. Je vindt er een exclusief aanbod van gerenommeerde merken, in een stijlvolle setting die de juwelen en horloges eer aandoet. Dat René oog heeft voor schoonheid, blijkt ook uit zijn andere passie: fotograferen.

Wie of wat neem je graag in het vizier?

Vogels en wildlife. Er schuilt ontzettend veel schoonheid in de natuur. Een tiental jaar geleden nam een kennis mij mee om vogels te observeren. De rust die je ervaart, is de perfecte tegenhanger voor een druk leven. Maar ik haalde meer plezier uit beelden vastleggen dan louter waarnemen. Gaandeweg begon ik mijn hobby fanatieker te beoefenen.

Vogels zijn er in Nederland in overvloed. Wildlife daarentegen …

Precies daarom reis ik regelmatig naar plekken waar de natuur divers en ongerept is. Vooral het Afrikaanse continent spreekt mij aan: van Zuid-Afrika en Zambia, tot Botswana, Kenia en Tanzania. Ik trek het liefst op safari met een gids. Fotograferen vergt veel geduld: locaties zoeken, dieren spotten, het juiste moment afwachten, … Je ervaart dan een deugddoende berusting, terwijl het tegelijk ook spannend is.

Wat staat er op je bucket list?

Rwanda voor de berggorilla’s, en India voor de tijgers en zwarte panters. Ik heb gelukkig een fantastisch team dat ondertussen mijn winkels draaiende houdt. Voor een hobby moet je tijd maken, zo simpel is het. Bovendien is de tijd die je eraan besteedt ook vruchtbaar voor je werk. Ontsnappen aan de ratrace, en met opgeladen batterijen terugkeren.

De gestileerde schoonheid van een sieraad, of de woeste bekoring van de natuur?

Beide! Als goudsmid ontwerp ik zelf juwelen en waardeer ik de geraffineerde esthetiek ervan. Tegelijk zie ik evenveel bekoring in de natuur. Die schoonheid ervaren en vastleggen is een voorrecht én een inspiratiebron.

Met welke camera werk je?

Ik ben een grote fan van Nikon, zowel voor de camera als de lenzen. De meeste van mijn foto’s zijn in kleur, hoewel ik ook zwart-witbeelden maak. Op mijn Instagram-account vind je trouwens een selectie van mijn werk: wondermooi wildlife. Maar juwelen fotograferen, dat laat ik over aan Sven Geboers.

prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp
prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp

4. Massimo Geronimo

Parachutespringen

Massimo Geronimo (43) heeft de liefde voor juwelen en uurwerken met de paplepel meegekregen. Niet meer dan normaal ook, als je de zoon bent van de ex-horlogemaker van de president van Italië. Massimo heeft echter ook nog een andere heel bijzondere passie: parachutespringen is voor hem een manier om af en toe even afstand te nemen van zijn beroep.

Vanwaar uw passie voor deze adembenemende sport?

Het begon allemaal zes jaar geleden in Spanje met een groep vrienden. We hadden zin in een kick en besloten ons aan een tandemsprong te wagen (met een instructeur n.v.d.r.). Dat terwijl ik zelf nooit gek geweest ben op draaimolens en makkelijk misselijk word. Ik snap dan ook nog altijd niet dat ik dat zomaar aandurfde! Die eerste sprong was behoorlijk heftig. Nooit in mijn leven ben ik zo bang geweest en ik dacht echt dat ik misselijk ging worden. De volgende dagen bleef dat fantastische gevoel echter toch aan me kleven. Kort daarna ben ik begonnen met parachutelessen in Luxemburg, en keerde ik om redenen van klimaat terug naar Spanje om er nog meer te gaan oefenen.

Blijft de emotie nog altijd even sterk na al die jaren?

Absoluut! Ik heb nu meer dan 200 sprongen op mijn actief en de schrik is verdwenen. Het euforische gevoel is echter gebleven. Weet u, het is vooral tijdens de eerste twintig à dertig sprongen dat je angstig bent, en erover nadenkt dat enkel je rugzak je redt van een gewisse dood wanneer je uit het vliegtuig springt. In het begin stel je je duizend vragen en denk je “ik ben gek!”, maar toch ga je ervoor. Tijdens de vrije val die zo’n vijftig seconden duurt – en dat zijn heel lange seconden voor een debutant – probeer je originele figuren te maken. De snelheid die je dan bereikt is bovendien enorm: dat gaat soms tot meer dan 300 kilometer per uur.

Wat brengt deze sport, die toch niet voor iedereen is weggelegd, u op persoonlijk vlak?

Een ongelooflijk gevoel van lichtheid. Ik ben gek op die 50 seconden vrije val, op dat ogenblik waarop ik helemaal afgesloten ben van de wereld. Voor mij voelt dat aan als een vorm van meditatie. Ik laat dan even alles los, en bevind me nog enkel in het hier en nu. Niet dat ik tot het uiterste ga, zoals sommige doorgewinterde parachutisten die voortdurend op zoek zijn naar nieuwe kicks. Ik heb thuis ook nog een dochtertje, weet u.

Wat zijn de mooiste plekken om te gaan parachutespringen?

Het leukste is natuurlijk om te springen in de bergen of bij de zee. Er is echter één plek waar ik bijzonder op verzot ben, aan de Spaanse kust bij Girona. Je springt er boven een aantal prachtige baaien en in de avondschemering zie je de Pyreneeën die verlicht worden door de ondergaande zon. Magisch!