Achter de schermen: juwelier-horlogemaker Molitor

prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp

Al wat blinkt is goud!

Jacques Molitor timmert al meer dan zestig jaar aan de weg. Zijn naam is synoniem voor alle facetten van de highbrow bijouterie en horlogerie. Dat zijn zaak in Luxemburg-stad uitgegroeid is tot een echt instituut, dankt hij aan de menselijke en ambachtelijke aanpak van zijn vak. We gingen praten met deze estheet en kunstenaar.

In de charmante stad Luxemburg vindt iedereen gegarandeerd zijn gading. Een van de mooiste zaken is ongetwijfeld Molitor Joaillier-Horloger, die al 122 jaar lang bijdraagt tot de uitstraling van de hoofdstad van de ministaat. Het is echter niet omdat je al meer dan een eeuw aan de top staat dat je moet gaan rusten op je lauweren, is eigenaar Jacques Molitor duidelijk van oordeel, want zijn zaak heeft duidelijk de trein van de moderniteit niet gemist. Je vindt er nog altijd de meest uitzonderlijke edelstenen en de mooiste horloges, zoals dat altijd het geval is geweest.

Prestige Mag: Hoe is het allemaal begonnen?

Jacques Molitor: Onze zaak is opgericht in 1897, ruim 120 jaar geleden dus, wat ze meteen tot een van de oudste van het Groothertogdom maakt. Zelf heb ik ze overgenomen in de jaren ‘50, waarna ik ze voortdurend heb gerenoveerd en aangepast om te kunnen beantwoorden aan de behoeften van een veeleisend cliënteel. Ik heb er mijn roeping gevonden. Sinds 1967 mogen wij onszelf ook hofleverancier noemen.”

PM: Hoe luidt uw filosofie, wat is uw visie op het beroep?

Jacques Molitor: “Naar ons cliënteel toe leggen we vooral de nadruk op de familiale spirit van dit huis, dat toch al meer dan honderd jaar bestaat. Persoonlijk geloof ik dat dit vertrouwen en klantentrouw wekt. Ik ben zelf juwelier, diamantair en horlogemaker. Door de jaren heen heeft het bedrijf zich vooral laten opmerken door de verkoop van kostbare Zwitserse horloges en edelstenen. Het feit dat ik mijn artistieke kant kan combineren met mijn levenswerk is pure luxe.”

prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp

PM: U beschikt over uw eigen ateliers en biedt ook eigen creaties. Wat men noemt een belangrijke troef!

Jacques Molitor: “Onze perfect uitgeruste ateliers laten ons inderdaad toe om volledig te beantwoorden aan de behoeften van ons cliënteel. We respecteren de structuren van het basismateriaal en werken met ambachtelijke technieken. We richten ons vooral op diamanten en robijnen, stenen waar ik heel veel van houd, maar ook saffieren en smaragden. Onze eigen creaties zijn goed voor meer dan de helft van onze omzet.”

PM: Waar haalt u uw ideeën?

Jacques Molitor: “Vooral uit mijn hobby’s: de schilderkunst en de klassieke muziek. Ik houd van schoonheid, van de juiste noot. Esthetica is alles voor mij. Wanneer ik schilder heb ik altijd mijn horloges en juwelen voor ogen, en ga ik in mijn hoofd op zoek naar het perfecte sieraad.”

PM: Wat is voor u een kwaliteitsjuweel?

Jacques Molitor: “Eerst en vooral een perfect ambachtelijk gemaakt stuk. Er zijn immers nog maar weinig ambachtslui die volledig handmatig gemaakte juwelen maken. Een kwaliteitsjuweel moet manueel gemaakt zijn in een atelier, door een professional, in de geest van het huis en zijn cliënteel.”

PM: Naast juwelen en horloges verkoopt u in de Boutique Molitor, tegenover deze zaak, ook kristal en tafeldecoratie. Heeft u ook een webshop?

Jacques Molitor: Nee. We hebben wel een duidelijke en verzorgde website waarop de mensen kennis kunnen maken met ons. Menselijk contact is echter bijzonder belangrijk voor ons. Als hoofd van het huis hecht ik veel aandacht aan de opvolging van de dossiers en de dienst naverkoop, die belangrijk is voor de verantwoordelijkheid die we dragen naar onze klanten toe en het vertrouwen dat deze ons geven.”

Bijouterie Molitor heeft het juiste evenwicht weten te vinden tussen eigen creaties en de verkoop van merken, waaronder de meest prestigieuze brands die op de markt aanwezig zijn. Oordeel zelf maar: in de afdeling horlogerie zijn onder andere Vacheron Constantin, Glashütte Original, Ulysse Nardin, Hublot, IWC, Blancpain, Omega, Cartier en Hermès aanwezig. De juwelenafdeling telt merken als Roberto Coin, Christofle, Isabelle Langlois en dinh van. Wie in deze prachtige zaak op bezoek komt zal zeker tevreden weer naar buiten stappen.