Achter de schermen bij de hoge raad voor diamant

prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp

Antwerpen, het kloppende hart van de diamanthandel. Maar liefst 80% van alle ruwe diamanten die wereldwijd worden gedolven, komt hier terecht. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we in Antwerpen, het centrum van expertise en ervaring, de Hoge Raad voor Diamant vinden.

De Hoge Raad voor Diamant is een belangrijke, internationale speler in de diamantindustrie, die cruciale kerntaken vervult. Onze missie is eigenlijk drieledig”, vertelt Laurence Vandenborre, Marketing & Communicatie Manager bij HRD Antwerp. “Enerzijds is er natuurlijk de certificatie van diamanten, maar anderzijds behoort ook het aanbieden van opleidingen en het ontwikkelen van toestellen tot onze kerntaken.”

HRD ANTWERP EN AWDC

De ontstaansgeschiedenis van de Hoge Raad voor Diamant is verweven met die van The Antwerp World Diamond Centre (AWDC) en gaat terug tot 1973. Dat is het jaar waarin de Belgische overheid samen met de vertegenwoordigers van de diamantindustrie de Hoge Raad voor Diamant (HRD) of Diamond High Council oprichtte om de diamantsector in België te bevorderen en beschermen.

Vele jaren later, in 2007, werd diezelfde Diamond High Council geherstructureerd en opgesplitst in twee verschillende ondernemingen: het huidige AWDC en HRD Antwerp. “De samenwerking tussen HRD Antwerp en het moederbedrijf AWDC verloopt erg vlot”, aldus Vandenborre. “Terwijl The Antwerp World Diamond Centre zich richt naar de markt en de consumenten om de diamantsector en zijn belangen te verdedigen, focust de Hoge Raad voor Diamant zich puur op het aanbieden van commerciële services. De doelgroepen van beide instellingen zijn heel verschillend, wat een erg goede samenwerking mogelijk maakt.”

ONMISBARE SPELER IN DE B2B DIAMANTSECTOR

HRD Antwerp is wereldwijd een autoriteit op het gebied van de B2B diamantindustrie. Naast verschillende diamantlaboratoria in Antwerpen, Istanbul en Mumbai heeft HRD Antwerp ook kantoren in Shanghai, Dubai, Hong Kong, Ramat Gan, Madrid en Surat. Vandenborre: “Diamanten certificeren verloopt volgens een internationale standaard. Alle organisaties die diamanten certificeren volgen die standaard nauwgezet.

HRD Antwerp probeert het verschil te maken met andere, gelijkaardige organisaties in klantenservice en kwaliteit. Dat merk je bijvoorbeeld door de vernieuwingen in ons grading service aanbod. Daar blijven we steeds nieuwe producten ontwikkelen en verder opvolgen, zoals de ID Card Pro, binnen ons aanbod van ID Cards. Deze producten maken het voor bedrijven eenvoudiger om diamanten te verhandelen. Het doel van HRD Antwerp is dan ook het gemak van diamantairs zoveel mogelijk te verhogen.”

prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp
prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp

KWALITEIT EN ANONIMITEIT IN DE STRIJD TEGEN FRAUDE

“Dankzij de universele standaard voor het identificeren van diamanten kunnen de kwaliteit en waarde van een diamant nauwkeurig bepaald worden. Elke diamant is uniek”, zegt Vandenborre. Er wordt gekeken naar de kleur, het aantal karaat, de zuiverheid en het maaksel van de diamant. HRD Antwerp is een expert op het gebied van het analyseren van deze kenmerken. “Door kwaliteit te bieden, kunnen diamanten in alle gemoedsrust verhandeld worden.” Diamanten die door HRD Antwerp gecertificeerd zijn, komen met een bijhorend rapport. Dit bestaat uit onscheurbare kunststof, speciale inkten, verschillende veiligheidsstructuren en een hologram.

Bovendien zorgt anonimiteit voor de nodige objectiviteit. Eén set codes wordt aan de eigenaar gegeven, terwijl de andere set codes de diamant naar het laboratorium begeleidt. Dit dubbele coderingssysteem garandeert de objectiviteit van de beoordelingsresultaten. Het eindresultaat is een uniek systeem dat gerust fraudebestendig kan worden genoemd.

LEVENSLANG INNOVEREN

Een wereldspeler moet natuurlijk blijven innoveren om zijn marktpositie te behouden of vergroten. Hoe ziet de toekomst van HRD Antwerp eruit? “HRD Antwerp wil bedrijven steeds beter van dienst zijn,” reageert Laurence Vandenborre. “Dit merk je in al onze afdelingen. Bij onze grading service evolueren we mee met de noden van de markt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ook juwelen te certificeren. Maar ook ons heel divers aanbod aan opleidingen en cursussen wordt steeds bijgewerkt. Het doel is om diamantairs zoveel mogelijk bij te leren op korte termijn. Door hen beter te informeren en op maat gemaakte programma’s aan te bieden, kunnen ze nadien beter diamanten verkopen.”

Ook op het gebied van technologie blijft HRD Antwerp niet achter. “Onze afdeling equipment blijft screenings-, onderzoeks- en productieapparatuur ontwikkelen om in de noden van de internationale diamantindustrie te voorzien. Zo kunnen we met de D-tect, die we ontwikkelden, synthetische diamanten gemakkelijk en snel detecteren.” In de toekomst wil HRD Antwerp dus zeker de kwaliteit, expertise en ervaring blijven bieden die we van deze wereldspeler in de diamantsector gewend zijn.

prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp

HRD Antwerp wil bedrijven steeds beter van dienst zijn, dit merk je in al de afdelingen.