Parels – een prachtig geschenk van de natuur

prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp

De parel werd per toeval ontdekt bij het openbreken van oesterschelpen tijdens de prehistorie. Dan al was de mens onder de indruk van de prachtige glans van deze natuurlijke edelsteen. Rond de 20ste eeuw vond men in Japan een techniek om parels te kweken, en sindsdien zijn ze niet meer weg te denken. Wij zetten voor u graag nog eens de verschillende soorten parels op een rijtje.

NATUURPARELS VS CULTUURPARELS

Parels ontstaan doordat er zandkorrels of resten van schelpen in de oester binnendringen. De klieren van de oester reageren door parelmoer af te scheiden en isoleren zo de vreemde substantie. Ze bouwen laagje per laagje op en vormen uiteindelijk een glanzend bolletje. Bij natuurparels is dit een toevallig proces, terwijl cultuurparels gekweekt worden. Doordat de natuurparels door hun exclusieve karakter en mooie glans zo gegeerd waren, werd er massaal gevist op oesters met een bedreiging van deze weekdieren tot gevolg. In de 20ste eeuw is men in Japan begonnen met de kweek van parels, waarbij het natuurlijke proces van de parelmoervorming in de hand wordt gewerkt. Hiervoor worden verschillende technieken gebruikt, waardoor er verschillende soorten cultuurparels bestaan.

prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp
prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp

De populaire Tahitiparels hebben een uniek kleurenpalet, met tinten zoals donkergrijs, olijfkleur en peacock.

ZOUT OF ZOET?

De meest voorkomende soort zijn zoetwaterparels. Ze worden gemaakt door zoetwatermosselen, gekweekt in meren in Japan en China. Het kleurenpalet van deze parel gaat van natuurlijk wit tot alle tinten tussen roze en purper. Ze kunnen de meest uiteenlopende vormen krijgen, van rond over grillig tot peer- of druppelvormig en benaderen dus het best de natuurlijk gevormde parel. Eén mossel produceert tot 10 keer meer parels dan een oester, waardoor zoetwaterparels veel vaker voorkomen. Daarnaast is de productiekost lager dan bij zoutwaterparels, omdat er geen grote schepen nodig zijn voor het ophalen van de oesters. Dat verklaart meteen ook het prijsverschil tussen de twee. Zoutwaterparels worden uitsluitend in wilde oesters gekweekt, die uit het zoute water van de zee of oceaan worden gehaald. Wilde oesters zouden een betere glans afgeven aan de parels en dus een mooier resultaat opleveren. Zoutwaterparels worden in verschillende zeeën gekweekt, voornamelijk in Indonesië, Thailand, Japan, Australië en Nieuw Zeeland.

Hierdoor bestaan er verschillende soorten zoutwaterparels. Akoyaparels worden gewonnen uit oesters uit Japan. Ze brengen mooie ronde parels van 2 tot 9 mm, met een onovertroffen glans. Deze parel is de kleinste in zijn soort en wordt voornamelijk gebruikt in klassieke parelhangkettingen. De Zuidzeepareloester produceert het beste en mooiste parelmoer van alle weekdieren en wordt gekweekt in Australie, de Filipijnen en Indonesië. De omvang van wel 10 tot 20mm, het beperkte kweekgebied en een lang kweekproces maken deze parels zeer zeldzaam en bijgevolg kostbaar. De kleuren variëren van zilverwit en roomwit tot honinggoud. De glans van binnenuit is enorm dankzij de vele parelmoerplaatjes die in laagjes over elkaar heen liggen. De populaire Tahitiparels hebben een uniek kleurenpalet, met tinten zoals donkergrijs, olijfkleur, peacock, lichtgrijs en aubergine. Er worden extreem hoge prijzen betaald voor een halsketting met perfect ronde, groene Tahitiparels met een hoog luster. Ook de minder ronde vormen zijn momenteel erg populair.

Tijdloze trendsetter

Parels passen voor iedere gelegenheid en flatteren elk gezicht. Designers zien tegenwoordig de uitdaging in de grillige vormen van de zoetwaterparels. Wat vroeger als onbruikbaar werd bestempeld, wordt nu door veel ontwerpers als een uitdaging gezien. Op dit moment worden zoetwaterparels met hun grillige vormen dan ook heel vaak gebruikt. Ook de klassieke ronde parels blijven in trek bij veel parelliefhebbers. Bij leading modehuizen zoals Gucci, Chanel, Oscar de la Renta… zien we de parels momenteel verschijnen in juwelen zoals oorringen, chokers en armbanden, maar ook op kraagjes en in haarbanden. Kortom, de parel is en blijft een vaste waarde.

prestige, prestige magazine, magazine, juwelenbranche, horlogebranche, ars nobilis, juwelenfederatie, belgische federatie, juwelen, horloges, jewels, watches, ink antwerp